За подстицаје у набавци пољопривредне опреме и механизације око 16 милиона динара из општинског буџета

За подстицаје у набавци пољопривредне опреме и механизације око 16 милиона динара из општинског буџета

Општина Пријепоље расписала је јавни позив за доделу средстава за набавку опреме и механизације пољопривредним газдинствима. Ово је први од пет јавних позива који ће се финансирати из буџета којим је ове године за развој пољопривреде издвојено 30 милиона динара. Овај позив вредан је 15,7 милиона динара, а захтеви за подстицаје се подносе до 21. августа.

Право на подстицаје могу остварити носиоци комерцијалног породичног пољопривредног газдинства, предузетници и привредна друштва. Средства су ове године распоређена у 12 мера регресирања набавке различите пољопривредне опреме и механизације.

Подстицаји се односе на набавку опреме за заштиту биља, пластеничку производњу, пчеларство, за сакупљање сточне хране, за основну и допунску обраду земљишта – мотокултиватори, фрезе и разне врсте прикључака и све те механизације за коју сматрамо да је најпотребнија нашим пољопривредницима. За ове намене планирано је 15,7 милиона динара, што је више него половина укупног буџета за пољопривреду – истиче руководилац Одсека за пољопривреду ОУ Пријепоље Ифет Хамзић.  

Подстицајна средства у износу од 30.000 до 300.000 динара су бесповратна и додељују се у максималном износу до 65% вредности инвестиције. Сваке године за овај вид субвенција у Пријепољу конкурише око 250 пољопривредних произвођача.

Ове мере подршке и те како имају ефекта јер се људи још увек највише баве воћарском, сточарском и повртарском производњом. Обухваћени су скоро сви пољопривредни произвођаћи који се баве том врстом производње. У оквиру једне мере може да се конкурише за две врсте инвестиција, на пример, ако набавља пластеник може да врши и набавку система за наводњавање у оквиру пластеника. Истина, велики број људи је већ набавио ту ситну опрему и механизацију, наравно овакве мере подршке ће расписивати и Министарство али се ту ради о крупнијим пројектима, а ми смо ту да се то брже реализује и изађе у сусрет људима – додаје Хамзић.

Рок за подношење захтева за доделу средстава уз пратећу документацију је 21. август.

Намерно смо продужили рок зато што постоји бојазан да људи услед овог еАграра не могу скупити тако брзо потребну документацију. Сву неопходну помоћ могу потражити у Одсеку за пољопривреду општине Пријепоље за припрему документације. Ово је једна мера која је константна и коју мењамо и допуњавамо у складу са потребама пољопривредне производње – наглашава Ифет Хамзић.

У наредном периоду, пољопривредници могу очекивати подршку у још четири области развоја пољопривреде и руралног развоја кроз позиве за набавку приплодног материјала, вештачког осемењавања, економског оснаживања жена на селу и позив за развој сеоског туризма.  

Подели на мрежама

Повезани чланци