За попис становништва у Пријепољу биће ангажована 84 пописивача

За попис становништва у Пријепољу биће ангажована 84 пописивача

На предстојећем попису становништва, који ће се спровести од 1. до 31. октобра, у општини Пријепоље ће бити ангажована 84 пописивача, које је, након два круга, одабрала општинска пописна комисија. Њима предстоји петодневна обука која ће се одржати у две групе, након чега ће уследити закључење уговора.

До 5. августа, на позив Републичког завода за статистику, за пописиваче су могли да се пријаве сви заинтересовани грађани и то искључиво попуњавањем електронске пријаве.У процес реализације предстојећег пописа укључене су и локалне самоуправе преко својих општинских пописних комисија.

Интересовање у Пријепољу је било прилично добро, могу рећи задовољавајуће. Сходно методологији Републичког завода за статистику за Пријепоље је планирано ангажовање 84 пописивача, а имали смо 190 пријављених кандидата – каже начелник Општинске управе и председник Општинске пописне комисије Миодраг Ћубић.

Критеријуме за даљу селекцију одредио је Републички завод за статистику.

Критеријуми су били да ли је лице запослено или не, да ли лице има искуства са пописа у неком претходном периоду. Такође, један од критеријума је био и формално образовање. Након тога, на сајту Републичког завода за статистику се генерисала листа и ми смо на процес тестирања позвали 120 кандидата, од којих су 84 испуњавала услове да са њима закључимо уговоре – истакао је Ћубић.

Узимајући у обзир резултате на тесту, дошло се до 84 кандидата који су позвани на обуку, коју ће спроводити 11 инструктора који су, нешто раније, прошли петодневну обуку од стране стручних лица Републичког завода за статистику. Први термин за обуку пописивача је 29. август.

Обука ће трајати пет дана и биће одржана у сали за састанке Општинске управе. Први термин је је 29. август. Ту су позвана 42 кандидата. Следећа 42 кандидата су планирана за 5. септембар и за њих ће обука трајати пет наредних дана. Обавеза свих позваних лица је да прођу обуку и свима њима који успешнопрођу завршно тестирање биће понуђено закључење уговора – каже Миодраг Ћубић.

Kандидати ће бити ангажовани од 23. септембра до последњег дана октобра, и то по уговору о привременим и повременим пословима или по уговору о допунском раду, зависно од радног статуса.

Они ће за то време имати одређену надокнаду. Тај износ је одређен актима Републичког завода за статистику и са тим износом су пописивачи већ упознати током трајања процеса тестирања и обуке – рекао је начелник Општинске управе Пријепоље.

Током ангажовања, пописивачи могу добити у просеку 60 хиљада динара, у нето износу. Могу зарадити и мање од тога, али и више у зависности од територије коју добију, а коју одређује општинска пописна комисија према месту пребивалишта пописивача.

Подели на мрежама

Повезани чланци