За пријепољске воћаре 50 трактора

За пријепољске воћаре 50 трактора

Педесет пољопривредних произвођача из Пријепоља ће до краја године набавити тракторе, уз финансијску подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Светске банке. Састанак у згради Општинске управе је одржан како би се договорили последњи кораци, који воде ка испоруци трактора на крајњу адресу, у домаћинства пријепољских воћара.

Први јавни позив који је расписан у оквиру пројекта Конкурентне пољопривреде Србије, по финансијском моделу познатом као 50:40:10, пријепољски воћари, којима је и био намењен, искористили су за набавку нових трактора. Средства су обезбеђена и одобрена, а главни мотив за набавку нове механизације за пољопривреднике је што поседују углавном застарелу механизацију, која често није довољна за њихове потребе.

Имам већ један трактор, а значиће ми још много овај један да бих што брже и квалитетније могао да обрадим земљиште, а да би род био много бољи. Пољопривредницима нашим много значи ова врста помоћи, јер већина нема довољну механизацију – каже Елмедин Бахор из Бродарева.

Александар Спасојевић из Нове Вароши додаје да се његова породица искључиво бави пољопривредом.

Имамо 30 ари малине. Много ће нам ово значити да увећамо своје приносе и користим прилику да се захвалим Министарству пољопривреде што је учинило много за рурална подручја, да нам олакша рад и пласман на тржиште.

За прилику да искористи субвенцију, која је најбоља коју је имао током свог живота како каже, захвалан је и Миралем Бјелак из Орашца.

Бавим се пољопривредом и сточарством највише. Имам око 11 хектара своје земље, имам 80 оваца, осам крава и неколико коза. Имам трактор Тома Винковић, са комплетном механизацијом тј прикључцима, али нисам могао да покривам своје домаћинство само са једним трактором – прича Миралем Бјелак.

Рок за набавку трактора је годину дана од потписивања уговора са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде. У току је други јавни позив који је намењен сточарима.

Ми постојимо због пољопривредника. Највећа потреба се јавила за тракторима. Ова фаза пројекта се завршава и наши пољопривредни произвођачи су дошли у фазу да треба да набаве тракторе. Ми смо ту за њих и дошли смо да им помогнемо у тој финалној фази, да се заврши набавка што пре како би добили тракторе – каже самостални саветник у Министарству пољопривреде Мирко Влачо који истиче да пројекат фаворизује произвођаче из подручја са отежаним условима рада.
Ми смо данас дошли из Београда да бисмо се упознали са људима, ставили им се на располагање за сваку помоћ. Свакако је пројекат важан за пољопривреду јер се ради о 50 одсто бесповратних средстава што произвођачима много значи, да спроведу своје пројекте, обнове механизацију, одраде бизнис планове. Надам се да ћемо доћи за неколимо месеци да исконтролишемо све и закључимо да је све прошло како треба – истакла је Андријана Ивановић, која пружа пројектну подршку на пројекту Конкурентне пољопривреде Србије.

Пољопривредници могу да конкуришу за субвенционисану набавку опреме и механизације и на локалном нивоу, а већа средства доступна су на републичком нивоу.

За овако мали град, 50 нових трактора је подвиг. Надамо се да ће из године у годину бити више људи који желе да улажу у аграр, више људи који ће да остану на својим огњиштима и развијају пољопривредну производњу. Ми смо јако поносни што је Пријепоље једна од општина која је повукла највише средстава за набавку механизације – закључио је председник Општине Пријепоље Владимир Бабић.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде реализује пројекат конкурентне пољопривреде Србије, у периоду од 2021. до 2024. године, у сарадњи са Светском банком. Укупна бесповратна средства за пољопривреднике, током четири године трајања пројекта, износе 38 милиона долара.

Подели на мрежама

Повезани чланци