За установе културе близу 6 одсто средстава из буџета општине Пријепоље

За установе културе близу 6 одсто средстава из буџета општине Пријепоље

На првој овогодишњој седници Скупштине општине Пријепоље биће разматрани програми рада и финансијске планови корисника буџета у 2020. Међу њима су Дом културе, Музеј и Библиотека „Вук Караџић“. У односу на укупан планирани буџет општине за 2020. годину, 5,78 одсто средстава биће издвојено за рад ових установа, односно око 78 милиона 300 хиљада динара.

Средства потребна Музеју у Пријепољу за функционисње  у 2020. години износе близу 17 милиона динара. Када је у питању финансирање програма, највише средстава из општиснког буџета, 795 хиљада динара, планирано је да се потроши за изложбене делатности. За концерт духовне музике поводом облежавања осам векова манастира Милешеве планирано је 150 хиљада динара, за поправку крова и уређење авлије Куће Јусуфагића планирано је да се 80 хиљада динара обезбеди из буџета општине, а 3 милиона 500 хиљада од Министратва културе и информисања. Музеј планира да у 2020. години са 300 хиљада динара финансира израду две копије фреске главе светитеља из 13 века, површине 2 квадатна метра.

Дом културе у текућој години планира да за своје функционисање потроши близу 56 милиона 504 хиљаде динара, од чега ће се из буџета општине Пријепоље издвојити око 38 милиона 430 хиљада динара.

Од програма који ће бити финансирани, највише новца из буџета планирано је за програм Музичка делатност – 2 милиона 460 хиљада динара. Из сопствених и средстава од Министарства културе за овај програм планирано је додатних 2 милиона 276 хиљада динара. У овај програм спадају манифестације попут: Дечурлијада, Мостови Балкана, Бумфест, финансирање Културно уметничког друштва, гусларксог друштва „Милешевац“, певачке групе „Јабука“. Највише ће се издвојити за манифестацију Мостови Балкана, укупно милион 200 хиљада динара, од чега се из буџета општине планира издвојити 400 хиљада динара. У овој години, у оквиру овог програма, планирана је и обнова рада хора Дома културе, који не функционише већ неколико година, као и прослава јубилеја – 40 година рада Дома културе.

За ликовну и издавачку делатност, где спадају Уметничка колонија Милешева, Научни скуп „Дани Сретена Вукосављевића“, промоције књига, изложбе…планирано је из општинског буџета око 2 милиона 118 хиљада динара, а укупно је за овај програм, укључујући и друге изворе финансирања, планирано око 3 и по милиона динара.

За програм на Босанском језику, који подразумева изложбе, трибине, музички програм, планирана су средства у износу од око 2 милиона 618 хиљада динара, од чега су из буџета општине планирани приходи од близу милион 888 хиљада динара. Као централни музички догађај, планира се концерт Амире Медуњанин из Сарајева. Такође, у оквиру овог програма у Бродареву је планирана школа фолклора.

Библиотеци Вук Караџић за функционисање  у 2020. години потребна су средства у укупном износу од око 23 милиона 108 хиљада динара. Скоро цео износ, односно близу 23 милиона динара, биће  обезбеђен из буџета општине Пријепоље. Средства су, између осталог, планирана за набавку књига, обраду библиотечке грађе, коришћење бибилотеке, заштиту библиотечких фондова, улагање у људске ресурсе и гостовање актуелних писаца.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *