Забранити изградњу мини хидроелектрана у општини Пријепоље

Забранити изградњу мини хидроелектрана у општини Пријепоље

Житељи насеља око реке Ратајске и еколози из општина у окружењу окупили су се јуче поред манастира Пустиња да још једном искажу своје противљење изградњи мини хидроелектрана на овој реци. Како од локалне самоуправе не добијају одговоре и подршку покренули су потписивање петиције против изградње мини хидроелектрана на територији општине Пријепоље и јавно обећали да ће реку Ратајску бранити, ако буде требало, својим телима.

Вода реке Ратајске у доњем току и Карошевске реке у горњем току, користи се за пиће и наводњавање пољопривредних култура па би мештани који гравитирају овим речицама били егзистенцијално угрожени. Изградњом минихидроелектрана угрожене би биле и ретке заштићене животиње као што је поточни рак.

Одрасла сам у Ратајској, овде сам провела своје детињство и младост управо поред ове реке. Не могу ни да замислим да нам неко то одузме – каже Нирмала Хасанагић из Ратајске.

Да до тога не дође oвог пута подршку су добили од НВО Грађанска читаоница „Либерграф“ из Ужица.

„Либерграф“ је ту да пружи подршку и у писању примедби на захтев инвеститора за израду студије утицаја на животну средину. Ту смо да каналишемо њихове идеје у смеру Министарству за заштиту животне средине, скупштинском одбору и према Заводу за заштиту природе – рекао је координатор НВО „Либерграф“ Владан Синђић.

Подршку пружају и еколози и заштитници природе окупљени око „Студенца“ из Нове Вароши.

Ово није питање мештана Пријепоља, већ целе Србије. Природа нема власништво – поручила је Ерна Паљевац из неформалне групе „Студенац“.

Са аргументима да изградњом мини хидроелекрана на овој реци користи имају само инвеститори, Дамир Бећирбашић, мастер инжењер електротехнике и рачунарства, још једном апелује на локалну самоуправу да донесе одлуко о забрани изградње мини хидроелектрана на простору општине Пријепоље.

Прича се о две ствари. Прво је решење Министарства за заштиту животне средине и Завода за заштиту природе о забрани угрожавања станишта строго заштићених врста попут поточног рака. Надлежни у општини су упознати са тим и ја их молим да реагују. Ми ћемо направити петицију као грађани – мастер инжењер електротехнике и рачунарства Дамир Бећирбашић.
Ово је покушај да се одбрани ова река од стављања у цев и да се уништи цео живи свет. Нама помаже у овој акцији цела Србија и ја сам захвална свим људима и организацијама које су се одазвале да заштитимо ову лепоту која у Пријепољу постоји – рекла је еколошка активисткиња Татјана Драгутиновић.

Састанку  је присуствовао и свештеник Великожупске парохије Радан Драгутиновић, а мештани се надају да ће се у одбрану реке и ове светиње, манастира Пустиња, укључити и надлежни Завод за заштиту споменика из Краљева.

Подели на мрежама

Повезани чланци