Заједничка акција мештана на санацији пута у Скокућу

Заједничка акција мештана на санацији пута у Скокућу

Село Скокуће једно је од села која предњаче по површини засада и производњи малине у пријепољском крају. Како би ублажили вишедеценијски проблем лошег пута ка овом селу, око 120 домаћинстава прикупило је око 9.000 евра за акцију санације и насипања три крака пута у дужини од шест километара. Свесни су да ово није трајно решење, па апелују на општинску власт да их подржи да у наредним годинама пут ка овом селу и асфалтирају.

Свесни да је најсигурније да се ослоне на сопствене снаге, мештани и они који у овом селу имају засаде малине и вртове, кренули су у акцију санирања оронулог и раскопаног пута. На три путна правца ка засеоцима укупно ће бити насуто око 600 кубика тампона.

Ово је трећа акција коју радимо. Прва акција је била на правцу Брезовача – Нинчићи- Мијане- Скокуће у дужини од километар и по. Друга акција је такође на дужини од километар и по, а ова у дужини од три километра и урађено је баш како треба са каналима и одводима. У првој акцији смо скупили 2.700 евра, у другој 3.200 евра и овој 2.800 евра и то су паре које смо прикупили од грађана. Општина је дала за прву акцију 50.000 динара и како чујем, одобрили су нам још толико у овој акцији. Сад имамо добар пут не бојимо се како ћемо изаћи и сагнати малину. Захваљујем се мештанима који су учествовали у акцији и фирми Кујевић који су урадили посао за десет – истиче Његош Стојадиновић који је покренуо и прикупио средства за акцију додајући да су акцију помогли и други грађани и привредници који немају засаде и домаћинства у овом селу.

Заједнички дух акције, значај, али потребу санације овог пута Средоје Петрић је преточио у кратке стихове.

Реци пријепољској влади да се пут у Скокућу ради. Радимо пут од милине све од пара од малине. Нека дају коју пару, нек нам испуне жељу стару – поручује римом Петрић.

Око милион садница малине, колико је, према тврдњама пољопривредних произвођача, у засадима у овом селу, један је од најважнијих разлога за постојање доброг пута до њихових газдинстава. 

Повећава се производња малине.  Из године у годину људи заузимају имања, ради се, али требало би нам само мало помоћи око пута. Ево ми ово урадимо, али то ће прве кише да однесу. Мало да издвоје асфалта, не морамо ми правити магистралу, него стазу од три метра – каже учесник акције и мештанин Зоран Петрић.

Речима да што они донесу то вода разнесе и да се у пут мора улагати и одржавати надовезује се на причу учесник акције Васко Петрић.

Ово је нас невоља нагнала, ми смо скупили колико је ко могао, неких две–три хиљаде евра, па урадићемо колико може – додаје Васко Петрић.

Пољопривредни произвођачи наводе и да због лошег пута, део новца који зараде од малине морају да дају на поправку возила.

Нико овде не може поћи са добрим возилом да уради ни вртове ни малињаке. Још једном апелујем на општинску власт да нам, ако дочекамо наредну годину, изађу у сусрет да 500-600 метара пута асфалтирамо и колико толико ублажимо тај проблем да своја возила не бисмо сваке године бацали – закључује један од учесника акције Драгоман Љујић.

Организатори и учесници акције свесни су да насипањем неће трајно решити проблем, већ највише за једну до две сезоне, па зато апелују на локалну самоуправу да их наредних година подржи да пут ка селу асфалтирају и тиме помогне даљи развој малинарства у овом крају.

Подели на мрежама

Повезани чланци