Округли сто „Заједно против трговине људима“: Умрежавање институција кључно у превенцији

Округли сто „Заједно против трговине људима“: Умрежавање институција кључно у превенцији

Представници и представнице Министарства унутрашњих послова, средњих школа и невладиног сектора разменили су своја искуства и сазнања о трговини људима и изнели предлоге за унапређење рада на превенцији овог кривичног дела.

Трговина људима је тема која свакако завређује нашу пажњу. Тај феномен можда није у тој мери видљив, али је свакако присутан у нашем друштву. Сматрам да је неопходно да се бавимо превенцијом ове појаве систематски, да радимо са свим циљним групама, почев од ђака, родитеља, наставника… Сврха и овог днашњег скупа је да се препозна феномен трговине, да се упознају потенцијални ризици које ова појава као таква носи. Важно је освестити ширу популацију, јавност, да ово не буде табу тема, чак ни за мале градове као што је Пријепоље. Важно је да поготово ученици завршних разреда буду упознати са тим потенцијалним ризицима, које носи одлазак на већи град у студије или улазак у свет рада – каже Адмира Турковић, мастер педагошкиња у Техничкој школи.

Њена колегиница Јасмина Мушовић из Економско-трговинске школе каже да ђаци мисле да живе у безбедној средини, али да то често није истина.

На нама је да им укажемо на све опасности. Форум и МУП раде на превенцији тог проблема заједно са нашом школом, па смо прошле године имали три радионице на ту тему, а сличне активности планирамо и у овој години, како би освестили наше ученике о значају ове теме. Овај проблем је глобалан и сви би требало озбиљно да га схвате, како би радили на његовом искорењивању – истиче Мушовић.

Педагошкиња Адмира Турковић сматра да би ова тема у оквиру грађанског васпитања требало да буде обавезна, посебно код старијих разреда.

Диспропорција између броја позива које је невладина организација Астра примила од жртава трговине људима и забележених случајева трговине од стране надлежних органа говори о недовољном препознавању овог кривичног дела и свих његових облика.

Јако мало је пријављених случајева трговине људима. Схватили смо да треба много више радити на повећању свести јавности о томе шта је све трговина људима, који су облици и како их препознати. Посебно је важно охрабрити људе да када примете нешто што може указивати на трговину, да тај проблем и пријаве – каже Татјана Николић, координаторка Анти трафикинг мреже.

Округли сто „Заједно против трговине људима“ одржан је у оквиру пројекта „Женске невладине оргнаизације у Србији у сарадњи са институцијама против трговине људима“ уз подршку OAK и Траг фондација.

Подели на мрежама

Повезани чланци