Зашто се минибус за превоз сеоског становништва не користи у сврхе за које је набављен?

Зашто се минибус за превоз сеоског становништва не користи у сврхе за које је набављен?

Прошле године у марту Општина Пријепоље је уз подршку Министарства за бригу о селу набавила минибус за бесплатан превоз сеоског становништва. Скоро годину и по касније, сврха коришћења минибуса није испуњена. Али, то не значи да минибус не крстари путевима, само не оним сеоским. Користе га установе чији је оснивач локална самоуправа, спортски клубови, удружења и основне школе, углавном за превоз до већих градова у Србији. Из локалне самоуправе кажу да се користи у „хумане сврхе“, а да ће сеоско становништво морати још да чека, барем док се не набави још неки минибус.

Немамо никакав јавни превоз да долази бар недељно или нa петнaест дана да можемо до града. Зовнеш некога са колима, треба ти велики новац који не можеш да приуштиш, јер немаш примања (Радмила Дробњак из Брајковца, 09.08.2023.)

Село Брајковац где живи Радмила једно је од 20 места које је Општина Пријепоље навела у пријави када је конкурисала за средства за набавку минибуса код Министарства за бригу о селу. Ипак, Радмила као и већина мештана других предвиђених села у пријави, никада нису сели у њега. Ту привилегију користе они који заправо нису ни били у плану када се минибус набављао.

Користе га спортисти, деца из вртића, удружења, пензионери и сва друга удружења. Минибус се свакодневно користи, ја кажем у хумане сврхе. Ми ћемо се трудити да то оправдамо и према Министарству. Већ смо слали неке дописе да променимо Уговор, да видимо на који најбољи начин то да користимо – каже председник Општине Пријепоље Драго Попадић.

Пријепоље је претежно рурална општина која у свом саставу има чак 80 села, а многа од њих су због непостојања аутобуских линија и велике удаљености на неки начин одсечена од града. Минибус је набављен да би се овај проблем решио, али очигледно не баш са прецизним планом, јер у старту је било јасно да локалне самоуправе не могу да поседују лиценцу за јавни превоз. Оно што је Министарство за бригу о селу тек 2023. године уврстило у текст Уредбе о утврђивању Програма, а што није било у конкурсу 2022. године када су Општини Пријепоље одобрена средства, je да јединица локалне самоуправе може дати минибус у закуп Комуналном или другом јавном предузећу чији је оснивач јединица локалне самоуправе, а којe поседује лиценцу за јавни превоз путника. До данас, у Пријепољу није направљен никакав помак да се ово спроведе у пракси. 

Са једним минибусом не чинимо ствар. Наша намера је да опет код Министарства аплицирамо за нови минибус, па да и ми купимо један од сопствених средстава и да имамо барем три минибуса. На тај начин ћемо моћи да одрадимо барем део територије општине Пријепоље – обећава председник Попадић.

Половином фебруара ове године, Општина Пријепоље је за стално запослила и возача минибуса. Према достављеним путним налозима нашој редакцији, од маја прошле године, када је почео да се користи, минибус је возило неколико лица, али је простор за опис њиховог радног места остао празан. Стигао је минибус и до Бајине Баште, Сјенице, Аранђеловца, Лознице, Горњег Милановца, Краљева, Крагујевца, Новог Сада, Мојковца, Пљевља, Ваљева, Београда, Сарајева, Јагодине, Ужица, Чачка и Пожеге, али до пријепољских села није. Територија наше општине обухваћена је само приликом путовања до Боретиног брда на Комаранску кошију и у Бродарево на фудбалску утакмицу.

Средства које је обезбедило Министарство за бригу о селу за набавку минибуса износила су 7.000.000,00 динара, а из општинског буџета издвојено додатних 755.000,00 динара. Минибус има 21 седиште. Паркиран је у  простору Јавног комуналног предузећа „Лим“ у Великој Жупи. До сада је на регистрацију потрошено близу 76.000 динара.Називи села са територије јединице локалне самоуправе за које је планиран превоз до градског/општинског седишта су: Хрта, Брајковац, Матаруге, Дубравчићи, Горњи Житин, Миљевићи, Думљани, Миоска, Ивање, Раишњево, Дучево, Песеља, Непек, Томово насеље, Луке, Хисарџик, Бјелобабе, Милешево.

Како смо сазнали од доскорашњег председника Општине Нова Варош Радисава Васиљевића, код њих је минибус у функцији већ годину дана и користи се за превоз путника за пет села: Кокин Брод, Бурађа, Јасеново, Доња и Горња Бела Река. Возач је запослен на одређено време и раде на томе да ову делатност пребаце на комунално предузеће. Минибус саобраћа сваког понедељка и петка.

Подели на мрежама

Повезани чланци