Завршена прва фаза изградње трансфер станице „Бањица“

Завршена прва фаза изградње трансфер станице „Бањица“

Годину дана од почетка радова, завршена је прва фаза изградње трансфер станице „Бањица“ са рециклажним двориштем. Раније најаве да би се трансфер станица могла ставити у функцију половином ове године неће бити, јер је неопходно да се заврши и друга фаза, а то ће бити до краја 2022. године ако се обезбеди још 200 милиона динара.

Све је ишло по планираној динамици радова предвиђених за прву фазу изградње трансфер станице „Бањица“. Урађене су хидротехничке инсталације, видео надзор, објекти за запослене, портирница и мерна вага. Онда је дошла зима и, један део радова, које је изводило предузеће „Енерготехника Јужна Бачка“, одложен је до пролећа.

Одступања је било само у асфалтирању одговарајућег манипулативног платоа, односно саобраћајног дела где ће се вршити прихват и одвоз отпада са трансфер станице – објашњава директор Регионалне санитарне депоније Бањица Љубенко Васиљевић.

Од 97,5 милиона динара, колико је коштала прва фаза радова, скоро половину обезбедило је Министарство заштите животне средине, а остатак су сразмерно броју становника, издвојиле општине: Пријепоље 25 милиона, Прибој 15 и Нова Варош 10 милиона. Упоредо са трајањем прве фазе, радило се на пројектно – техничкој документацији за другу фазу радова, у оквиру које је предвиђена изградња саобраћајног прикључка за државни пут, приступне саобраћајнице, далековода и водовода. Процена је да ће за ове радове бити неопходно још око 200 милиона динара.

Ми ћемо разговарати са Министратвом за заштиту животне средине, мислим да ће они тај новац обезбедити, зато што су обезбедили половину новца за изградњу трансфер станице и куповину два камиона. Надам се да ће обећања бити испуњена и да ће се трансфер станица до краја године ставити у функцију – најављује Васиљевић .

Отпад обрађен у трансфер станици Бањица возиће се у ужичку депонију „Дубоко“. Та пракса требало би да буде прекинута када се на истој локацији изгради Регионални центар за управљање отпадом, за шта већ постоји уговор који су потписали предузеће Бањица, надлежно Министратво, Европска банка за обнову и развој и француска Агенција за развој.

Тај посао се ради у склопи изградње осам Регионалних центара у Србији, а ми смо међу четири прва који ће се изградити. То би све требало да буде готово у наредних 6-7 година -каже Васиљевић.

За све што се планира, неопходна су и нова запошљавања, јер предузеће тренутно има само једног запосленог – директора. Ако се буде радило у две смене, биће потребно ангажовање и до 20 људи, процењује директор Васиљевић.

Док трансфер станица не заживи, отпад из ове три општине одлагаће се на несаниратној депонији „Дупоки поток“ код Прибоја.

Подели на мрежама

Повезани чланци