Завршено окупљање јубиларног сазива Уметничке колоније „Милешева“

Завршено окупљање јубиларног сазива Уметничке колоније „Милешева“

Окупљање јубиларног, 50. сазива Уметничке колоније „Милешева“ завршено је у недељу. Током свог боравка у Пријепољу уметници и уметнице обишли су културно-историјске знаменитости и природна богатства наше општине, а имали су прилику да посете и околне градове и упознају се са њиховим пределима. Из Пријепоља су отишли пуни утисака и идеја како да све то представе у својим делима, које ће изложити наредне године. 

У протеклих седам дана у Пријепољу је боравило14 уметника и уметница из Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Словеније, Италије, Француске и Ирана. Тражећи инспирацију за своја дела, која ће за годину дана изложити у Пријепољу, обишли су све важне културне институције, историјске знаменитости и природна богатства Пријепоља и околине. Посетили су и суседне општине Пљевља, Прибој и Нову Варош, а могли су да уживају и у рафтингу Лимом и сплаварењу Златарским језером.

Утисци су сјајни, што због самог места, а то је један центар духовности због манастира Милешеве. То је град који има шарма, град који је окружен зеленилом и налази се на реци, на чему вам завидим, ати су и пријатни људи – најјачи су утисци прфесора на Факултету ликовних уметности у Београду Александра Лека Младеновића.

Први пут у Пријепољу је и визуелна уметница и актуелна заменица министарке културе у Влади Црне Горе Милена Мијовић Дурутовић.

Врло сам захвална на овој прилици да боравим овде у Пријепољу и пријатно сам изненађена. Жао ми је што и раније нисам свраћала у овај , али сам срећна што сам у прилици да се дружим са мојим драгим колегама – каже Милена Мијовић Дурутовић.

Италијански скулптор Марино ди Просперо, који је у Пријепоље дошао на позив Горана Чпајака, одушевљен је природом и зеленилом, за које каже да су спектакуларни.Италијански скулптор Марино ди Просперо, који је у Пријепоље дошао на позив Горана Чпајака, одушевљен је природом и зеленилом за које каже да су спектакуларни.

Поред природе, која ме подсећа на место где сам рођен, најзанимљивији су ми манастири, посебно они средњовековни који су слични црквама у мојој регији, нараочито када је у питању архитектура тог периода – каже Ди Просперо.

Из Словеније у Пријепоље је ове године дошао вајар и професор на Академији за ликовну уметност и обликовање у Љубљани.

Мени се чини фино. Људи су љубазни тако да немамо никаквих проблема. Организација ради. Ја ћу се потрудити да направим добар рад и да следеће године будете и ви задовољни као што сам и ја сада – истакао је Метод Фрлић.

Из далеког Ирана стигао први пут у Србију стигао је скулптор Мајид Хагхигхи.

Природа је веома интересантна. Последња два дана смо доста обилазили околину и морам реће да сам одушевљен невероватном природом. Током свог боравка у Бразилу и Мексику видео сам, такође невероватне призоре, али је овде нешто посебно. Заиста уживам – задовољан је Мајид.

При одабиру учесника се води рачуна да буду заступљени уметници свих генерација и у метничких опредељења.

Уметнички савет сам, као такав, предлаже уметнике. Боље да буде разноврсна и да ми кроз године добијамо из свих сегмената ликовне уметности најквалитетније уметнике и да добијамо, наравно, добру колекцију и да имамо занимљиво дешавање док траје, овде у самом Пријепољу – каже уметнички директор Колоније „Милешева“ Горан Чпајак.
Потрудили смо се да ове године позовемо нешто више уметника пошто је јубиларана изложба. Трудили смо се да то ставрно буду еминентна имена из својих области и еминентна имена из својих држава тако да ће следеће године изложба бити одлична и надам се да ће Пријепољци бити задовољни – истакао је уредник ликовног програма у Дому културе Пријепоље Мирко Малешић.

А са каквим ће се уметничким делима уметници и уметнице вратити у Пријепоље имаћемо прилику да видимо за годину дана на изложби јубиларног 50. сазива једног од најзначајнијих културних догађаја у региону, када ће и званично бити обележено пола века Уметничке колоније „Милешева“.

Подели на мрежама

Повезани чланци