Друштво

ЖЦУ: Изградњом регионалне аутономне сигурне куће до смањења насиља над женама и фемицида

У целом Златиборском округу постоји само једна сигурна кућа у општини Прибој са шест смештајних јединица за жене жртве насиља, иако, у односу на број становника, по свим међународним стандардима треба да постоји више од 20 смештајних јединица. У циљу пружања адекватне заштите женама, након што одлуче да оду од насилника, активисткиње Женског центра Ужице заговарају изградњу регионалне аутономне сигурне куће за жене жртве насиља и уједначену примену свих закона који гарантују безбедност женама.

Женски центар Ужице једини у Златиборском округу поседује лиценцирани СОС телефон за жене жртве насиља и женама које се суочавају са неким обликом насиља пружа услуге индивидуалних консултација, психолошке и правне помоћи. Раде и на подизању свести јавности о заступљености насиља, а кроз упоредну анализу истраживале су и како институције у Моравичком, Златиборском и Рашком округу примењују законску регулативу у области спречавања насиља над женама.

Анализа је показала да једино у Моравичком округу тужилаштва, центри за социјални рад и полиција доследно примењују ове законе, док се у Рашком и Златиборском заштита углавном своди на изрицање и продужавање хитних мера, које су краткотрајне и не пружају сигурност жртви до окончања поступка. Једна од мера подршке, коју Женски центар Ужице предлаже, је изградња аутономне сигурне куће, коју би водиле женске организације.

Са постојањем аутономних склоништа за жене жртве насиља, женама би се пружила сигурност и заштита у тренутку када желе да напусте насилника, што је доказано најризичнији период за ескалацију насиља. На тај начин би се директно утицало на смањење црних бројки, које показују да сваке године у породичном и партнерском насиљу буде убијено између 20 и 35 жена у Србији.

Активности се реализују у оквиру Платформе ’’Одрживи развој за све’’ под покровитељством Фондације Ана и Владе Дивац. Платформу подржавају владе Швајцарске и Немачке, а имплементира се уз помоћ Немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *