Здравље за све – акција обележавања Светског дана здравља

Здравље за све – акција обележавања Светског дана здравља

Поводом Светског дана здравља 7. априла, Канцеларија за младе Пријепоља у сарадњи са Црвеним крстом, Домом здравља и Удружењем пензионера Пријепоља организовала је акцију мерења нивоа шећера у крви и крвног притиска за све грађане и грађанке који су дошли да бесплатно провере своје здравље.

Светски дан здравља, ове године је посвећен је обележавању 75 година унапређења јавног здравља под слоганом „Здравље за све”. Овај датум се обележава као Светски дан здравља од 1948. године, а уједно и као дан оснивања Светске здравствене организације. Акције провере неких од основних показатеља здравља наши суграђани и суграђанке виде као важне у очувању здравља. Указивањем на важност превентивних прегледа и контролисања здравља, Канцеларија за младе годинама уназад обележава овај важан датум.

Ово је прилика да се сетимо да је здравље основни предуслов за срећан испуњен живот, али нажалост постоји и много људи који не воде рачуна о свом здрављу и квалитету живота. Ова акција је покренута како бисмо омогућили свим грађанима да бесплатно измере притисак и ниво шећера у крви без одласка код лекара. Важно је рећи да не треба чекати посебне датуме како бисмо бринули о свом здрављу, већ то треба да чинимо свакодневно – истиче координаторка КЗМ Пријепоље Милена Јовановић.

Светски дан здравља је прилика да се укаже да је потребно уложити додатне напоре у циљу доступности здравствених услуга за све на глобалном нивоу.

Право на здравље је основно људско право и сваки човек мора имати приступ основним здравственим услугама на време и на месту када му је то најпотребније без финасијских потешкоћа. 30% светске популације нема приступ основним здравственим услугама, а скоро две милијарде људи суочава се са катастрофално малим могућностима издвајања за здравствене услуге и здравље, са значајним неједнакостима које утичу на оне у најугроженије – каже волонтерка Црвеног крста Пријепоље Катарина Брајевић.  

Да би здравље за све постало стварност потребан је приступ висококвалитетним здравственим услугама, довољан број квалификованих здравствених радника и доносиоци одлука посвећени улагању у универзалну покривеност здравственом заштитом, неки су од закључака Светске здравствене организације.

Подели на мрежама

Повезани чланци