Земљотрес јачине 5,7 степени потресао регион. Упозорење многима стигло раније

Земљотрес јачине 5,7 степени потресао регион. Упозорење многима стигло раније

Јак земљотрес, снаге 5,7 степени Рихтерове скале, погодио је синоћ око 23 часа Босну и Херцеговину. Епицентар је био у близини Мостара а медији преносе да је страдала 28-годишња девојка из Стоца. Многи корисници Андроид оперативног система први пут су се сусрели са упозорењем о земљотресу.

Земљотрес, који се догодио у 23 часа и 7 минута, чији се епицентар налазио 12 километара од Стоца, на дубини од 10 километара, осетио се у већини земаља региона. Према подацима Федералног хидрометеоролошког завода БиХ, ово је био пети најјачи земљотрес у Босни и Херцеговини у последњих 50 година, преноси Дневни аваз. Медији преносе да је од повреда задобијених у земљотресу преминула 28-годишња девојка из Стоца као и да је неколико особа повређено је у Стоцу, Љубињу и другим херцеговачким градовима.

Први подаци о земљотресу могли су се пратити на сајту и страницама на друштвеним мрежама Еуромедитеранског сеизмолошког центра (ЕМСЦ), који је у току ноћи и јутрос известио о новим земљотресима, који су, на срећу, били слабији.

Епицентри су се налазили на подручју око Стоца и Мостара. Kако јавља ЕМСЦ задњи је био јачине 4,4 по Рихтеру. Десио се око 04.20 сати ујутро, а епицентар је био 32 км од Мостара, односно 14 км од Стоца. Нешто пре 7 часова јутрос ЕМСЦ је известио о новом земљотресу у Стоцу, који је био јачине 2,8 степени по Рихтеру. Јутрос око 6 часова забележен је и земљотрес јачине 3 степена на подручју Хрватске, у Метковићу.

Најјачи земљотрес се осетио и у Пријепољу и свим градовима региона, нарочито у вишим зградама. Доста корисника андроид мобилних телефона је добило упозорење о земљотресу неколико секунди пре него што је осетило подрхтавање, што је изненадило многе наше суграђане, нарочито оне који нису осетили потрес. Ово је изазвало бројне реакције на друштвеним мрежама а чак и панику код неких. Ради се о Андроидовом систему упозорења о земљотресу, који је активиран у јуну прошле године. Паметни телефони у себи поседују минијатурне акцелерометре (направе за мерење убрзања тела која се крећу) који детектују сигнале који указују на могући земљотрес. Након провере сигнала које долазе од великог броја телефона, систем аутоматски шаљи упозорење корисницима који се налазе у потенцијално угроженим подручјима. Све се одвија аутоматски и огромном брзином тако да упозорење, са упутствима како се понашати током и након земљотреса, често до корисника стигне брже него ударни талас земљотреса, који се шири земљином кором.

Подели на мрежама

Повезани чланци