Друштво

,

Жене

,

Корона вирус

Жене против насиља: Кућна изолација узрок повећања насиља над женама!

Кућна изолација услед пандемије вируса корона узрокује и већи број случајева породичног насиља, јер су жене принуђене да са насилником проводе много више времена у кући. Из Мреже „Жене против насиља“ упозоравају да додатни стрес услед страха од заразе и изолација могу довести до ескалације пре свега физичког и сексуалног насиља над женама.

Све статистике показују да је кућа најнесигурније место за жену, будући да се највећи број случајева насиља и фемицида догоди управо у породичном дому жртве. У периоду ограниченог кретања услед ванредног стања и кућне изолазије, жртве породичног насиља су у већој опасности.

Без обзира да ли је у току забрана кретања или не, у случају насиља, жртва има право да напусти свој стан и позове полицију или неки од СОС телефона, који су објављени на сајту Мреже „Жене против насиља“.

Женске организације апелују на Владу да приликом планирања мера за превенцију ширења корона вируса међу приоритете уврсти и безбедност жена и деце, јер је обавеза државе да обезбеди заштиту од насиља, заштиту на раду, као и помоћ и подршку у вези са бригом о деци и старима.

Шта о овој теми каже Координаторка Мреже „Жене против насиља“ Јасмина Николић погледајте у видео прилогу на почетку текста!

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *