Жене у Пријепољу најчешће пријављују психичко насиље

Жене у Пријепољу најчешће пријављују психичко насиље

Према подацима Центра за социјални рад, у Пријепољу је у прошлој години евидентиранa 81 жртвa породичног и партнерског насиља. Више од 64 одсто, односно 52 жртве, биле су жене. Највише пријава било је за психичко насиље које је поднело 35 жена, од укупно 54 пријаве.

Подаци Центра за социјални рад за прошлу годину показују да је у 74 случаја, од 81 забележених, насилник био мушкарац. Међу најбројним починиоцима насиља према женама су брачни и ванбрачни партнери – њих 31. Као насилници пријављени су и синови, њих 12, затим браћа у 10 случајева. Отац је починио насиље у четири случаја, други члан породице или крвни срoдник у седам, док је у пет случајева виновник био бивши брачни или ванбрачни партнер.

 У 2022. години физичко насиље је претрпело 17 девојчица и одраслих, младих или старијих жена, а 35 их је пријавило психичко насиље.

Од укупног броја евидентираних жртава насиља, број деце директних жртава је четворо, а 28 су били индиректне жртве. Сексуално и економско насиље Центар за социјални рад није евидентирао у прошлој години, али је забележио број изречених хитних мера према насилницима од стране полицијских службеника и надлежног суда. У прошлој години изречено је 24 мере привременог удаљења учиониоца из стана од стране полиције и 22 од стране суда. Меру привремене забране учиниоцу да контактира жртву насиља и прилази јој суд је изрекао 46 пута, а полицијски службеници 54 пута.  Суд је за три особе изрекао затворске казне због прекршених изречених мера. Број изречених мера починиоцима насиља већи је од броја пријављених случајева, зато што је један број починиоца више пута понављао насиље.

Број пријава породичног и партнерског насиља током 2022. године мањи је у односу на претходну годину за осам, подаци су Центра за социјални рад.

Подели на мрежама

Повезани чланци