Друштво

Зоран Пушица нова жртва паса луталица – Од почетка године у Хитној служби регистровано 12 повређених

Дан након што је пас луталица повредио човека код Дома културе, ујед је задобио и Зоран Пушица, који је нападнут јутрос испред ОШ „Владимир Перић Валтер“. У минула три дана у Хитној служби пријепољског Дома здравља регистрована су четири случај напада паса луталица, од укупно 12 од почетка године. Проблем са великим бројем напуштених паса, од којих су неки агресивни и нападају грађане, захтева хитне мере, сматрају представници локалне власти у Пријепољу. Због тога ће организовати нову акцију прикупљања и збрињавања ових паса, за коју ће одмах бити расписана јавна набавка.

Учестали напади паса луталица на грађане и грађанке Пријепоља доводе у питање безбедност на пријепољским улицама. Случајно или не, број родитеља који су почели да чекају своју децу испред највеће основне школе у Пријепољу знатно се повећао након последњих догађаја у којима су наши суграђани доживели озбиљне повреде. Слична ситуација, оној која се десила у среду, када су пси напали две особе у парку код Дома културе, поновила се већ наредног дана, а претпоставља се да су у питању исти пси.

Јутрос око 7 када сам кренуо на посао, испред улаза у школу Валтер ујео ме је велики, крупан сиви пас. Ја сам прво прошао поред њега, а онда је скочио на мене и ујео ме за бутину. Други је био преко улице и није стигао да ми приђе. Био сам на прегледу, имам три превијања заказана. Ране боле. Треба чувати децу, ми велики ћемо се некако одбранити. Под хитно треба да се уклоне, страдаће неко дете, заклаће нечије дете – испричао нам је испред Хитне службе Зоран Пушица.

Општинска власт најављује хитне мере, у складу са Законом.

Планирано је у буџету да распишемо више тих акција за склањање паса са улица, нарочито агресивних који нападају наше суграђане. Десило се јуче, десиће се опет ако не будемо реаговали, а хоћемо. Расписаћемо колико данас јавни позив за те акције – каже члан Општинског већа Зоран Деспотовић.
Јуче је оборен мушкарац. Шта да је то било дете или старија особа? Ово је доказ да су наше акције оправдане и намера да редукујемо број паса на улицама – истиче заменик председника општине Пријепоље Есад Хоџић.

Вишегодишњи проблем, за који се, на име одштета и судских спорова, сваке године из општинског буџета издвајају вишемилионски износи,  може бити решен само заједничким активностима због чега наши саговорници апелују на сарадњу свих актера друштвеног живота.

Ти пси који су агресивни, морају бити уклоњени. Овим путем позивам све грађане, невладине организације, заштитнике животиња, медије да нам се придруже у томе – каже Хоџић.
Зимски период је време када пси луталице немају храну, па се окупљају око школа, а затворене је и депонија где су се хранили и зато су гладни и постају агресивни и нападају – објашњава Деспотовић.

Акција хватања  паса луталица, која је кроз поступак јавне набавке у новембру 2020. године поверена фирми „Авенија МБ“ из Врњачке Бање, предвидела је хватање, збрињавање и, након пружања адекватне здравствене неге, стерилисања и чиповања, враћање на улицу здравих и неагресивних паса. Борци за права животиња негодовали су поводом ових акција јер сматрају да се мирни и социјализовани пси склањају, док опасни по људе и даље остају. Имали су низ приговора на рад ове фирме и неадекватан третман према животињама.

На прошлом позиву учествовала је само једна фирма, Авенија и са њом смо потписали уговор. У зависности од пријава, потписаћемо уговор са фирмом која понуди најнижу цену и која испуњава све законске услове – закључује Хоџић.

Акције су привремено, а изградња прихватилишта за псе луталице трајно решење, због чега су општине Пријепоље, Прибој и Нова Варош потписале Меморандум о сарадњи.

Закон је јасан. Захтева дозволе, локацију и много ствари које би морале да претходе изгардњи азила – истиче Деспотовић.

Информација да је пас луталица напао или ујео некога више није вест. То је пријепољска свакодневица. Није вест ни да је то вишегодишњи проблем у чијем решавању скоро да нема помака. Вест би могла бити да је нађена локација за изградњу азила за псе или да је договорена трајна сарадња са неким од постојећих прихватилишта о збрињавању ових животиња. Локалне самоуправе су по закону дужне да решавају ове проблеме.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци