Министарство за заштиту животне средине није упознато са изградњом трансфер станице у Струговима

Министарство за заштиту животне средине није упознато са изградњом трансфер станице у Струговима

Несанитарна депонија Стањевине у општини Пријепоље, једна је у низу оваквих сметлишта у целој Србији, која морају бити затворена, како бисмо постали равноправна чланица Европске уније. Решење је у изградњи трансфер станице за привремено складиштење и селектовање комуналног отпада, рекоше општински челници 2016. године и изабраше локацију у Струговима.

У 2017. години из Владе Словеније је обећано 800.000 евра за изградњу трансфер станице. Сада је на реду Министарство за заштиту животне средине, речено нам је у локалној самоуправи, да одобри локацију и помогне у обезбеђивању преосталих средстава, јер је процењена вредност пројекта око 2 милиона евра.

Писали смо Министарству и питали докле се стигло са пројектом изградње трансфер станице у Струговима? Из Министарства је стигао одговор да они немају детаљних података о овом пројекту, као ни званичних захтева за било какво обезбеђивање средстава.

Ако у надлежном Министарству нема података о овом пројекту, шта ми то онда чекамо, јер већ годину ипо дана  у Пријепољу траје прича о изградњи трансфер станице.

О наставку изградње Регионалне депоније Бањица, одговорено нам је да Министарство планира средства за налажење најоптималнијег решења и помоћи у изградњи. Такође, Министарство сматра да је затварање и санација сметлишта и дивљих депонија стратешко питање у оквиру усклађивања са стандардима Европске уније, због чега настоји да локалним самоуправама пружи сву неопходну помоћ, у оквиру могућности и финансијску.

Несанитарна депонија Стањевине

Почетком марта 2017.године, мештанима оближних насеља смеће је прекипело и десетина њих отпочела је дуго најављивану блокаду улаза у депонију. Њихов основни захтев био је трајно затварање  депоније. С друге стране, од представника владајуће структуре чуло се да је цела ствар исполитизована и да су незадовољни грађани изашли по наговору бивше власти. Протест је завршен након 6 дана, а Организациони одбор протеста за затварање дивље депоније Стањевине је изјавио да привремено обуставља протест до завршетка председничких избора у Србији. Председнички избори одржани су у априлу, незадовољни мештани нису се вратили да протестују, а скоро годину дана касније, упркос обећањима, депонија Стањевине је и даље једина локација за одлагање отпада. Како ствари сада стоје, биће и у овој години.


Подели на мрежама

Повезани чланци