Запослени у Хитној помоћи траже статус службених лица (ВИДЕО)

Запослени у Хитној помоћи траже статус службених лица (ВИДЕО)

Скорашњи напад ножем пијаног Нишлије на екипу Хитне помоћи, поново је покренуо талас апела радника хитних медицинских служби за добијање статуса службеног лица. Сматрају да би тако број инцидената био знатно мањи, јер овај статус повлачи знатно оштрије казне за починиоце напада. Искуство показује да су се физички напади најчешће дешавали приликом интервенција код алкохолисаних пацијената или након туча. Приликом интервенција на терену, знатно су чешћи вербални напади.

Др Загорка Ракоњац, шефица Одсека хитне медицинске помоћи Дома здравља Пријепоље каже да људи још увек не схватају да место где се интервенише, постаје радно место екипе Хитне помоћи, и да се одређен вид понашања, које они очекују од околине, мора схватити на исправан начин, јер то иде у корист пацијенту. Људи су под стресом, и често излаз виде у претераном испољавању емоција – каже др Ракоњац. Запослени у Хитној помоћи су припремљени и обучени за опхођење у тим ситуацијама, у којима су људи често под стресом, али нема оправдања за физичке нападе на медицинско особље.

Служба Хитне помоћи пријепољског Дома здравља 2017. године примила је преко 14 хиљада позива, односно, преко 40 позива дневно, у просеку. Од тог броја 2.300 се односило на пружање хитне медицинске помоћи. На терену је извршено 2.245 интервенција. Запослени у Хитној помоћи сматрају и да би увођење јединственог броја за хитне ситуације, што је пракса у земљама Европске уније, где се позива број 112, знатно унапредио рад, како Хитне помоћи, тако и других служби, које интервенишу у хитним ситуацијама.

Подели на мрежама

Повезани чланци