15 година рада СОС телефона Удружења жена Пешчаник 

15 година рада СОС телефона Удружења жена Пешчаник 

На данашњи дан, 02. фебруара 2009. основан је СОС телефон Удружења жена Пешчаник за жене са искуством породичног и партнерског насиља. Овом за женска права на територији Расинског округа револуционарном догађају претходила је едукација 20 на конкурсу изабраних жена у Крушевцу за рад на СОС телефону, коју су спровеле консултанткиње најстаријег СОС телефона у земљи, Аутономног женског центра, 2008.  

СОС телефон УЖ Пешчаник за жене са искуством насиља у породици и у партнерским односима основан је захваљујући средствима тадашњег министарства за рад, запошљавање и социјалну политику Републике Србије и локалне самоуправе. Врло брзо, након само 3 године, држава је обуставила, без образложења, финансирање СОС телефона тако да је консултантски тим током наредних неколико година радио волонтерски без надокнаде. Последњих десетак година, СОС телефон у Крушевцу ради захваљујући институционалној подршци коју Удружење жена Пешаник добија од ОАК Фондације, коју у Србији администрира Фондација ТРАГ.  

До сада се путем СОС телефона, Удружењу жена Пешчаник за подршку обратило близу 1000 жена. У истом периоду, удружење је реализовало најмање 20 тренинга и исто толико јавних догађаја за представнике и представнице институција и невладиних организација и грађане и грађанке о поступању у случајевима насиља према женама. Рад на подизању свести у заједници о друштвеној условљености насиља према женама, законодавном оквиру за спречавање и кажњавање овог злочина, доступности и врстама подршке у случају насиља представља важан део активности Удружења жена Пешчаник. Путем радионица које смо организовале у претходном периоду стигле смо до најмање још 1000 жена укључујучи и жене које су изложене вишеструкој родно заснованој дискриминацији и насиљу, например жене које живе у сеоским срединама, жене ромске националности, жене са инвалидитетом.  

СОС телефон УЖ Пешчаник ради сваког радног дана од 12 до 18 часова, а суботом од 11 до 15 часова. Осам консултанткиња клијенткињама пружа информативно, социо-емоционалну и правну подршку.  

УЖ Пешчаник је чланица Мреже Жене против насиља Србије и Мреже жена Европе против насиља.  

Имајући у виду да је током 2023 најмање 27 жена убијено у контексту породично партнерског насиља, Удружења жена Пешчаник позива јавност и посебно званичнике и званичнице да питању насиља према женама посвете дужну пажњу у складу са захтевима Истанбулске конвенције, да препознају важност превенције и уведу тему родне равноправности и ненасилног понашања и односа у образовне програме и подрже, финансијски и на сваки други начин, специјализоване сервисе за подршку женама и девојчицама са искуством родно заснованог насиља.   

СОС телефон „Пешчаника“ 066 006 606 доступан је сваког радног дана од 12 дo 18 часова и суботом i subotom oд 11 дo 15 часова. 

Подели на мрежама

Повезани чланци