Споменик природе „Слапови Сопотнице“ у међународној публикацији „Водич најбољих пракси“

Споменик природе „Слапови Сопотнице“ у међународној публикацији „Водич најбољих пракси“

Међу 50 водећих стручњака из области заштите животне средине из целог света који су радили на овој публикацији била је и профeсорка Ивана Дамњановић, продеканка за међународну сарадњу Универзитета Сингидунум из Ваљева, чија је ужа област интересовања одрживи туризам у заштићеним подручјима. Управо захваљујући њој, споменик природе „Слапови Сопотнице“, као пример добре управљачке праксе из Србије, нашао се међу примерима из целог света, попут Мачу Пикчуа из Перуа и Вeликог Кањона из Сједињених Америчких Држава.

Драган Петрић. координатор СП „Слапови Сопотнице“
Пријатно смо изненађени, мада смо целу 2018. годину одговарали и помагали свим професорима на разним факултетима, агенцијама, институтима… Давали смо им информације о нашем раду. То се примило као неки леп пелцер код тих професора и онда тај неки пример добре, позитивне праксе из Сопотнице почели су да публикују  у својим дисертацијама и научним радовима па је један од тих примера завршио на конференцији Уједињених Нација у Египту – рекао је координатор СП „Слапови Сопотнице“ Драган Петрић.

Управљачи Споменика природе „Слапови Сопотнице“ годинама раде на промени еколошке свести локалног становништва, што их је и квалификовало да се нађу у једној оваквој публикацији.

Ту еколошку свест смо још више повећали нашим одласцима у иностранство, боравили смо на свим континентима, у свим већим националним парковима  и том приликом се упознали са њиховим радом и понашањем посетилаца. Део тог позитивног искуства смо прихватили и применили у једном малом заштићеном подручју као што су слапови Сопотнице – истакао је Драган Петрић.

Посебан акценат током вишегодишњег рада на овом подручју стављен је на едукацију деце, каже Петрић и додаје да сваке године неколико стотина ђак из основних школа и предшколских установа из Пријепоља посете Сопотницу, где кроз неколико презентација деци приближавају заштиту природе.

Публикација ће у будућности представљати једну од најзначајнијих референци у области одрживог туризма у заштићеним подручјима, а Петрић сматра да ће ово признање  још више допринети да истрају у борби за свој крајњи циљ, а то је заштита природе.

Опширније у видео прилогу:

 

 

 

 

 

 

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *