Месец дана након затварања Ковид амбуланте у Пријепољу: изабрани лекари завршавају све

Месец дана након затварања Ковид амбуланте у Пријепољу: изабрани лекари завршавају све

Ковид амбуланта у Пријепољу је после три године и три месеца рада затворена, након што је у њој прегледано више од 50 хиљада пацијената и пацијенткиња, уз велики број пружених услуга и организованих транспорта. Коме сада да се обрате пацијенти и пацијенткиње који имају симптоме сличне коронавирусу и да ли је и сада могуће тестирање, за телевизију Форум говори координаторка Ковид амбуланте докторка Елвира Струјић.

Како је још средином прошле године епидемија коронавируса почела да јењава, тако се постепено скраћивало радно време и број ангажованих особа у Ковид амбуланти у Пријепољу, која је од марта 2020. године била један од најважнијих стубова здравства у нашој општини. Пре месец дана је и званично затворена.

Министарство здравља је препознало да би Ковид амбуланту требало затворити јер је дневни број прегледа био око 10 или мање пацијената, који су све ређе били позитивни приликом антигенског и „пи-си-ар“ тестирања – каже др Елвира Струјић, координаторка Ковид амбуланте.

Уместо Ковид амбуланте, Министарство здравља је одлучило да у сваком дому здравља оснује по једну респираторну јединицу.

Сви који раде у систему изабраног лекара, раде и ту. Пацијенти када имају повишену температуру или неку другу тегобу се сада јављају свом изабраном лекару у Дому здравља, који ће их прегледати и збринути. Од 19. јуна тако функционишемо и нема никаквих проблема – истиче др Струјић.

Уколико лекар посумња на коронавирус, пацијенту се ради антигенски тест.

Имамо још један број антигенских тестова, није велики, али ћемо радити док их не потрошимо. „Пи-си-ар“ тестирања сада радимо три пута недељно, само за хематолошке и онколошке пацијенте којима је неопходна хоспитализација – прецизира др Струјић и додаје да за сада не раде и тестирање деце.

Затварање Ковид амбуланти довело је до растерећења запослених, који су, не рачунајући првих шест месеци током којих није вођена обједињена евиденција, прегледали 47.750 пацијената и пацијенткиња.

Забележено је око 8.700 позитивних тестова. Многи су вирус прележали неколико пута, а према званичним подацима 273 особе су на жалост преминуле, највише у 2021. години.

Подели на мрежама

Повезани чланци