46. Милешевска колонија – 13 уметника и уметница у Пријепољу тражи инспирацију за своја дела

46. Милешевска колонија – 13 уметника и уметница у Пријепољу тражи инспирацију за своја дела

У овогодишњем сазиву Уметничке колоније „Милешева“ учешће ће узети уметници и уметнице из Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Словеније и Бугарске.

Имамо добар сазив у коме учествују уметници са различитим поетикама, са различитим начинима изражавања. Ту има и сликара и вајара и људи који се баве концептом – каже уметнички директор  колоније Горан Чпајак и додаје да немају проблема при избору уметника за Колонију јер Уметнички савет предлаже списак оних уметника за које сматрају да би требало да дођу у Пријепоље.

Током боравка учесници колоније инспирацију ће потражити обилазећи културне и природне лепоте Пријепоља. Према речима Чпајака раније су обилазили и удаљенија места, попут Новог Пазара али су ове године одлучили да се базирају искључиво на Пријепоље и његову ужу околину. Новина у овогодишњем сазиву је почетак сарадње са околним колонијама.

Доћи ће нам комплетан сазив колоније Вишеграда и колоније из Пљеваљана отварање изложбе, а ми ћемо у неком наредном периоду узвратити посету. То је један леп и значајан помак из различитих разлога, и економских, а и у смислу повезивања више уметника – истако је Чпајак.

Ове године наставиће се са пословима који се односе на конзервацију и рестаурацију радова из легата колоније од њеног настанка, која броји више од 300 уметничких дела.

Ментор и једна студенткиња долазе нам и ове године. Ми правимо један дугорочни програм. То се не може урадити брзо, без значајних средстава али ми тражимо начин да се то полако ради и да се, оно што је рађено пре 30 или 40 година, а успут било оштећено врати у првобитно стање – рекао је директор Милешевске колоније.

И ове године изостала је подршка Министарства културе и информисања. Уметнички директор колоније истиче да то никако неће утицати на квалитет саме колоније.

Четрдесетшести сазив Уметничке колоније „Милешева“ званично ће бити отворен изложбом радова учесника прошлогодишњег сазива у понедељак, 26. августа у 20 сати у Великој галерији Дома културе. Сваке вечери од 20 сати уметници из овогодишњег сазива имаће прилику да презентују свој уметнички опус и да поразговарају са грађанима и грађанкама Пријепопља о својим радовима и стваралаштву.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци