Адаптирана храна никада не може заменити мајчино млеко

Адаптирана храна никада не може заменити мајчино млеко

Од почетка године у Пријепољу је рођено 269 беба, а начелница Дечијег одељења докторка Љиљана Томашевић на Светски дан дојења апелује на све мајке да обавезно доје своју децу.

Мајчино млеко је је најбоља, незаменљива храна за бебу, посебно за новорођенче, које дојењем стиче бројне емотивне и здравствене користи.

„Кад се беба роди, врло је важно успоставити тај први контакт и први подој непосредно по рођењу, у зависности од стања мајке. Тај тактилни додир мајке и детета, физички контакт, веома је важан за развој бебиних чула“, каже начелница Дечијег одељења Опште болнице у Пријепољу др Љиљана Томашевић.

Она додаје да породилиште у Пријепољу има око 500 порођаја годишње, а за првих седам месеци ове године било је 269 порођаја. Истиче да је Општа болница у Пријепољу међу првим у земљи увела „Беби френдли“ програм, по ком су бебе и мајке од самог рођења 24 сата заједно.

Ма колико да је квалитетна адаптирана храна, докторка Томашевић каже да никада не може заменити све корисне састојке мајчиног млека.

„Мајчино млеко обилује антителима, важним материјама уз помоћ којих се дете касније бори са инфекцијама и пребиотицима, који су важни за развој здравих бактерија у цревима новорођене бебе. Има доста калцијума, гвожђа, фосфора, који се лако ресорбују, као и корисних масти, које утичу на развој мозга, централног нервног система и очију код беба“, каже др Љиљана Томашевић.

Дојење и мајкама доноси бројне предности. Пре свега успоставља се физички и емотивни контакт са дететом, лучи се хормон окситоцин који ствара осећај задовољства и смирености код мајке, а брже се губе и килограме добијени током трудноће.

Докторка Томашевић препоручује свим мајкама да своју децу доје најмање 6 месеци до годину дана, али истиче и да многе студије показују да дојење може бити корисно чак и до друге године детета.

 

 

Подели на мрежама

Повезани чланци