Алтернативни центар за девојке подржава “супер девојчице”

Алтернативни центар за девојке подржава “супер девојчице”

Унапређивање и заштита женских људских права кроз оснаживање и едукацију девојчица, младих жена и омладине, афирмацијом феминистичких вредности, мировних, омладинских и културних политика на локалном, националном и регионалном нивоу, мисија је Алтернативног центра за девојке из Крушевца. Подршка талентованим девојчицама кроз једнократне стипендије једна је од активности ове организације.

Рад Алтернативног центра за девојке се фокусира на различите аспекте живота младих жена и девојчица, укључујући образовање, здравље, људска права и родну равноправност. Ова организација пружа и сигурно и подржавајуће окружење за девојке у коме се могу изражавати, делити своја искуства и добити подршку од вршњакиња и чланица организације.

Углавном се бавимо оснаживањем и едукацијом младих жена и девојчица и тренутно имамо четири актуелна програма: превенцију роднозаснованог насиља, дигиталну безбедност и приватност из феминистичке перспективе, мировни и женски активизам и филантропску кампању “Подржи супер девојчице” – истиче Јелена Мемет, председница Управног одбора Алтернативног центра за девојке.

Алтернативни центар доприноси јачању положаја девојака у друштву, унапређењу њихових права и оснаживању да остваре свој пуни потенцијал кроз подршку у виду стипендија кроз програм „Подржи супер девојчице“.

Ова кампања коју смо покренули је имала велики одзив у јавности, утицала да се много више прича о положају девојчица и да се девојчице у великом броју пријављују за стипендију, што нам показује да постоји велика потреба за оваквим видом подршке девојчицама. Ове године нам се за стипендију пријавило 385 девојчица, а ми смо биле у могућности да дамо само 20 стипендија поводом Међународног дана девојчица. Иначе смо за ове две године подржали укупно 49 девојчица, захваљујући донацијама грађана и грађанки и неких мањих компанија – прецизира Мемет.

Овај програм се фокусира на промоцију образовања, самопоуздања, лидерства и једнаких могућности за девојчице.

Кампања важи за целу Србију и сваке године је отварамо у септембру. Током септембра је прикупљање средстава, а 11. октобра додељујемо стипендије – истиче Јелена Мемет из Крушевца.

Захваљујући програмима попут овог, девојчице се оснажују да се боре против стереотипа, предрасуда и друштвених ограничења, а чак и скромна финансијска подршка охрабрује девојчице да развијају своје вештине и таленте у области науке, технологије, уметности, спорта и друштвеногактивизма.

Подели на мрежама

Повезани чланци