Анђела Миливојевић: Осветничку порнографију квалификовати као кривично дело!

Анђела Миливојевић: Осветничку порнографију квалификовати као кривично дело!

Аутономни женски центар је покренуо кампању под слоганом „Закуни се у закон“, у оквиру које је објављена и онлајн петиција која има јасан циљ – доношење закона који неовлашћено дељење интимних садржаја квалификује као кривично дело. Једно од највећих истраживања у вези са такозваном „осветничком порнографијом“ објавио је БИРН пре око годину дана, за које је његова ауторка Анђела Миливојевић пре неколико дана добила награду БеФема.

Новинарка Анђела Миливојевић је кренула са идејом да истражи шта се дешава са афером о телеграм групи „Нишлијке“, међутим, током неколико месеци истраживачког рада, открила је чак 16 сличних група, где су се делили приватни снимци и фотографије девојака без њихове дозволе.

Када говоримо о тој тзв. осветничкој порнографији, ми заправо говоримо о врсти сексуалног дигиталног насиља, углавном према женама. Ја када сам нашла тих 16 телеграм група, запитала сам се шта значи бити нека од девојака тамо, како њихови животи изгледају када неко без дозволе дели њихове приватне најинтимније тренутке из њиховог живота. Ја сам имала ту срећу да причам са 28 невероватно храбрих жена које су желеле да поделе та искуства, а које су говориле о заиста ужасним ситуацијама, о једном јавном срамоћењу, о осећају страха, о параноји… Оне су се плашиле на сваки позив да ли је неко видео тај снимак. То је један апсолутно уништен живот за било коју особу која прође кроз тако нешто. Својим текстом ја сам желела да покажем шта значи бити жртва осветничке порнографије, шта значи преживети осветничку порнографију у Србији и колико је то распрострањено – каже слободна новинарка Анђела Миливојевић, ауторка текста „Била сам немоћна“.

Након истраживања и објаве текста, Анђела је ступила у контакт са Телеграмом, који је угасио све те групе, међутим, убрзо су основане нове, а реакција надлежних је изостала, јер наш законодавни систем ову врсту насиља не сматра кривичним делом и не гони по службеној дужности.

Све што једна жена може да уради у ситуацији у којој се њене фотографије деле негде јесте да покрене приватну тужбу. То је под условом да има довољно новца за то. Она при том нема помоћ полиције да уради форензичку анализу телефона, нема помоћ тужилаштва да ради испитивање, да ради саслушање сведока… Дакле, особа је остављена сама да ради неку врсту детективског посла. Управо зато сматрам да је веома важна иницијатива АЖц-а. Не само због тога што ће дати подршку државе било којој жртви, која се нађе у ситуацији да неко дели њене слике или снимке, да полиција може да помогне и да тужилаштво може да помогне. А у исто време, шаље једну важну поруку – сви они људи који данас, ево сада мисле да без дозволе смеју да деле снимке бивших и садашњих партнерки, треба добро да се замисле. Због тога што то што они раде је насиље и биће кривично дело, ако се петиција усвоји – истиче Миливојевић.

Миливојевић је позвала све да подрже иницијативу Аутономног женског центра, и подсетила да је Црна Гора овај вид дигиталног насиља учинила кривичним делом прошле, а Хрватска пре две године, као и већина чланица ЕУ. За феминистичко извештавање о овој теми пре неколико дана добила је награду БеФема.

Мени је била јако велика част да добијем признање БеФема. Нисам ни очекивала да неко из новинарског света може да буде признат од стране организације која заиста ради пуно на промоцији и залагању за женска права. Ја сам те вечери када ми је додељена награда заправо рекла да нам је то подсетник да је осветничка порнографија раширена у Србији, да је масовни проблем, а у исто време и подстрек да наставимо да радимо и указујемо на ове ствари. Као новинарка лично ћу наставити да пратим ову тему и да говорим колико је важно да пробамо да заштитимо све девојчице, девојке и жене на интернету, јер је интернет тренутно у Србији није безбедно место за жене – закључује Миливојевић.

Она је додала да ће наставити да прати тему „осветничке порнографије“ и говори о томе колико је важно да заштитимо девојчице, девојке и жене на интернету, који тренутно, у Србији, није безбедно место.

Подели на мрежама

Повезани чланци