АНКЕТА: Жене и наслеђивање – између права и традиционалних норми

АНКЕТА: Жене и наслеђивање – између права и традиционалних норми

Закони у Србији који уређују имовинске и наследне односе равноправно третирају жене и мушкарце. Међутим, обичајне патријархалне норме и обрасци наслеђивања и даље иду у корист мушких наследника и доводе до тога да мушкарци доминирају међу власницима земљишта и непокретности, нарочито у сеоским подручјима. Тема наслеђивања је тема о којој се ретко говори у јавности и која захтева посебну пажњу како би, жене схватиле да су равноправне са својим мушким члановима породице и тако  допринеле успостављању и промоцији родне равноправности у овој области. 

Жене су искључиве власнице 25,6 % непокретности у Србији и сувласнице  у 12,8% непокретности у заједничкој својини показују подаци Републичког геодетског завода.

Подаци Извештаја Kомитета за елиминисање дискриминације жена (CEDAW) за 2017. годину показују да, иако жене чине половину законских наследника, чак 36% жена се одрекло наследства, углавном у корист мушких сродника. У 55% случајева жене су се свог дела наследства одрекле у корист брата, 13% у корист синова, а 2% у корист ћерки.

Према резултатима пољопривредног пописа из 2012. године, 18,1% пољопривредног земљишта је у власништву жена, али се углавном ради о парцелама мањим од 2 хектара.

 Због овакве праксе, жене се често доводе у ситуацију да немају имовину, што их чини економски зависним од својих партнера или других чланова породице. Економска зависност сама по себи повећава ризик од доживљавања неког облика насиља.

Све наведено је последица недовољног знања и информисаности жена о својим правима, њиховог лошијег економског положаја у односу на мушкарце, али и дубоко укорењених патријархалних норми које се тешко мењају.

Пројекат „Жене и наслеђивање- патријархални обрасци и права“ који спроводи Форум жена Пријепоља, уз подршку UN Women, има за циљ да кроз едукације, правну подршку и информисање, оснажимо жене да се прихватају свог права на наслеђе.

Хтели бисмо да чујемо ваше мишљење о овој теми и зато вас позивамо да попуните анкету, која ће на нашем порталу бити доступна до 11. априла. Резултате анкете искористићемо у истраживању које радимо. Ваши одговори су сигурни, а тајност података загарантована.

Подели на мрежама

Повезани чланци