Жене Прибојске Бање: Желимо да се наш глас чује

Жене Прибојске Бање: Желимо да се наш глас чује

Подједнака заступљеност жена и мушкараца на местима одлучивања је питање правде и демократизације једног друштва. Будући да жене чине половину популације, логично је да треба да заузимају и половину места у парламенту, локалним скупштинама, саветима месних заједница. Ова логика не важи у општинама Златиборског округа, па ће Форум жена Пријепоља, уз помоћ партнерских организација из Прибоја, Ужица, Чајетине и Нове Вароши, радити на стварању услова за веће учешће жена.

Присуство жена у прибојским образовним установама, институцијама културе, социјалне заштите, правосуђу, локалној скупштини је задовољавајуће, али се њихов глас не чује.

Ја могу да будем незадовољна у смислу те одборничке поставе јер некако се не чују. Можда оне раде у добром смеру, можда оне у тим својим одборима заступају нека мишљења, али ја бих волела да се некако чују на тим скупштинама, а не да чујем само два три мушкарца. Међутим, то сада иде другачије па само њих двоје троје то презентују шта се договоре на одборима – каже председница Удружења „Сачувајмо село Прибоја“ Малина Станојевић.

При креирању јавних политика важно је да се чује глас жена и није тачна тврдња да жене не желе у политику. Напротив, код жена постоји свест и потреба за већим учешћем у одлучивању. 

Жене треба да дођу до изражаја. Доста су биле у ћошку, у прикрајку. Требало би више да се ангажују јер имају право гласа као и мушкарци. Због обавеза у кући, посла око деце оне не могу да дођу до изражаја – сматра Слађана Цинцовић.

Потребе сеоских жена најбоље разумеју друге жене, због заједничког искуства и потреба.

Локална самоуправа треба да нам помогне да имамо откупна места. Сад је берба малине и треба да цене наш рад који је тежак и мукотрпан. Ми већ годину дана немамо пијацу, а не да причамо о другим стварима. Боримо се да нешто имамо, да нешто створимо – каже Војислава Караџић.

У сарадњи  са другим организацијама цивилног сектора Златиборског округа Форум жена Пријепоља ће радити на подизању капацитета жена за већим учешћем у одлучивању.

Циљ пројекта “ЕУ за жене Златиборског округа” је стварање услова за веће учешће жена на местима одлучивања и већа демократизација друштва. Састанком у Прибоју смо кренули са јачањем сеоских жена, а током пројекта ћемо радити на подизању капацитета женских невладиних организација и локалних механизама за успостављање родне равноправности, док ћемо кроз медијске садржаје радити на подизању капацитета свих грађана и грађанки западне Србије – истакла је председница Форума жена Пријепоља Милева Малешић.

Пројекат „ЕУ за ЖЕНЕ Златиборског округа“ се реализује уз подршку Европске уније, Амбасаде краљевине Норвешке у Београду и Балканског фонда за демократију немачког Маршаловог фонда САД.

Више у видео прилогу:

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *