Асамблажи и винарели Драгана Деспотовића изложени у Дому културе у Пријепољу

Асамблажи и винарели Драгана Деспотовића изложени у Дому културе у Пријепољу

Обележавање тридесетогодишњице рада академског сликара Драгана Деспотовића почело је отварањем изложбе асамаблажа у великој галерији Дома културе. Углавном се ради о делима која су настала током уметниковог петнаестогодишњег боравка у Холандији.Своју жељу и знатижељу, као и истраживање у материјалима искористио је да са различитим материјалима направи тродимензионалне и дводимензионалне композиције које излазе у простор.

Нисам користио сликарско платно пошто не користим често те сликарске или вајарске материјале. Користио сам сопствену гардеробу тако да на тај начин још интимније уђем у неку коресподенцију са сликаном материјом али и са публиком која ће да види тај рад – каже академски сликар Драган Деспотовић.

Како каже за настанак асамблажа инспирисао га је први сусрет са Холандијом, са културом о којој је доста тога знао из историје уметности.

Инспирисао га је и њихов златни век сликарства, 17. век, а ту су и пејзажи који подсећају на Војводину, као и градски пејзаж, нешто што је карактеристично само за Холандију. Међу изложеним радовима аутор, ипак, издваја асамблаж породице Мишић из Београда.

Инсапирација за овај рад је у ствари археолошко истраживање нашег познатог позоришног критичара, доброг пријатеља Пријепоља, Милутина Мишића где сам у један асамблаж асамблирао 48 артефаката које је он пронашао. Мислим да је то баш било негде у овом крају тако да на различите начине, и тематски и мотивски, али и материјалима које сам одабирао, постоји та веза са Пријепољем  – каже Деспотовић.

Двадесетак  минута касније, у малој галерији отворена је изложба слика винарела, настала старом техником осликавања вином,којом се Деспотовић интензивније бави последњих неколико година.

Тематски, радови су везани за његов боравак у Пријепољу и њему драге људе.

Пријатељи које сам сликао су углавном људи са којима сам проводио доста времена у бифеима и кафеима, такорећи један део боемског Пријепоља. А вино, само по себи, од искона је имало ту дозу весеља и користило се у разним приликама. Међутим у овом случају конкретно су у питању радови пријатеља са којима сам највише времена проводио у кафани, са којима сам се дружио када бих долазио овде – објашњава Драган Деспотовић.

Пријепољци и Пријепољке имали су част да први у Србији погледају изложбу винарела,  док је један део асамблажа своју премијеру имао на изложби у Београду  2016. године. Сви који су синоћ пропустили прилику да погледају изложбу, моћи ће то да ураде до краја јануара.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *