Асфалтирање километар пута у Осоју – тридесет и „кусур“ година чекали овај дан

Асфалтирање километар пута у Осоју – тридесет и „кусур“ година чекали овај дан

Почело је асфалтирање крака пута у Осоју који води према Карошевинама у дужини од око једног километра. На асфалт се чекало више од тридесет година. За људе који се у овом крају углавном баве пољопривредом, ово је велики дан. Радови се изводе по директном налогу председника Србије Александра Вучића. Првог од предвиђена два дана за асфалтирање, радове је обишло општинско руководство.

Припремни радови на овом делу пута према Карошевинама  почели су прошле јесени. Чекао се дан када ће временски услови дозволити да почне асфалтирање. Дочекан је топлог априлског дана, док су га мештани чекали много дуже.

Асфалт нам значи много, зато што претходних 30 и кусур година нисмо такорећи ништа добили, радили смо све од својих средстава. Овде се бавимо малинарством и осталим делатностима. Око 20 кућа овде још користи пут – истиче мештанин Станимир Средојевић.

Процена је да ће око 70 људи имати користи од асфалтираног пута.

Оно што издваја ово село, то је да има доста омладине и људи су стално настањени ту, а има и оних који повремено обрађују своје пољопривредне површине. Крајњи циљ нам је да спојимо Карошевину и овим путним правцем, просто да и они могу да приђу свом селу са две стране – обећава председник Општине Пријепоље Драго Попадић.

Терен је био тежак за припрему, напомиње Марко Љујић, шеф градилишта из предузећа „Путеви Ужице“ које је извођач радова.

На том делу су одрађени канали за одвод површинских вода, ширина асфалта је три метра, дубина уваљаног асфалта је седам центиметара. Било је неколико критичних места, морало је да се замени материјал. Одрађена су три цеваста пропуста са улазним и излазним шахтама. Уграђено је око 2500 тона тампона, биће око 500 тона асфалта, око 200 тона је било и камена за ојачавање постељица.

Налог за асфалтирање пута стигао је од државног врха.

Без помоћи државе, ми као локална самоуправа не можемо много да урадимо. Ми асфалтирамо по 100 – 200 метара, а држава кад дође одмах се ради километар пута – каже председник Попадић.

Укупна вредност радова на овом путном правцу је 10.730.000 динара без ПДВ-а.

Подели на мрежама

Повезани чланци