АЖЦ: Реагујте пре злочина, не после!

АЖЦ: Реагујте пре злочина, не после!

Викенд за нама обележила су убиства две жене, једне у Футогу, где је насиље било пријављено непосредно пре убиства, и друге у Земуну, где није било ранијих пријава насиља. На основу медијских извештаја и сазнања Аутономног женског центра у Србији су од почетка године убијене најмање 22 жене, од тога 16 у породично-партнерском контексту, каже се у саопштењу за медије ове женске организације, која се пита да ли је у овим случајевима било адекватне процене ризика и примене свих мера за заштиту од насиља.

Аутономни женски центар тражи да надлежна Министарства и независне институције испитају поступање свих надлежних служби и професионалаца који су поступали по пријави која је претходила убиству жене у Футогу. Захтевају одговоре на питања: Да ли је извршена процена безбедносних ризика? Који степен ризика је установљен и које мере су предузете у циљу уклањања истог?

Код случаја у Земуну није било претходних пријава, али убиству жене у Футогу је непосредно претходила пријава полицији, где је учинилац и пред полицијским службеницима претио и рекао да ће убити жртву, а полиција након позивања Хитне помоћи напустила лице места.

Подсећамо да је постављање безбедности жртве као приоритета и фокуса основни принцип на коме је засновано спречавање и сузбијање насиља према женама, као и да је и у првом ГРЕВИО извештају за Србију указано на важност санкционисања нетачне процене ризика од стране полиције, нарочито у случајевима у којима је насилник убио жртву. Увиђајући ово као континуиран и константан проблем, подсећамо државу да је обавезна да неодложно интервенише и ради на његовом решавању, као и да не сме оставити жртве без адекватне специјализоване заштите и подршке. Реагујте пре злочина, не после – поручују из Аутономног женског центра.

Подели на мрежама

Повезани чланци