Библиотека у Пријепољу добила три мини робота

Библиотека у Пријепољу добила три мини робота

У оквиру међународног пројекта „Дигитални грађанин 2“ 19 библиотека из целе Србије, међу којима је и Библиотека „Вук Караџић“ из Пријепоља, добиле су нову ИТ опрему, која члановима и чланицама библиотеке може помоћи да на једноставан и практичан начин савладају основе програмирања и роботике.

Три робота, приручници за програмирање и микробит рачунари су на располагању свим члановима и чланицама дечијег и одељења за одрасле, које могу користити у библиотеци, али и код своје куће.

Микробит рачунаре, који се сада користе за програмирање робота, библиотека је добила 2019. године, што је изазвало велико интересовање, посебно деце и младих, што потврђује и податак да је више од две стотине прошло обуку за рад са њима. То ће им сада олакшати рад са роботима.

Ови роботи ће проширити могућност учења програмирања. Има могућност да прати предефинисано кретање, мери дистанцу од препрека, испушта звуке, даје светлосне сигнале. Сви заинтересовани имају на сајту ИРИМ бесплатне курсеве, где могу да пређу основни, средњи и напредни курс. Циљ је да се унапреди знање младих у области програмирања и да библиотеке постану и информатички чворови – каже Садија Хоџић, директорка Библиотеке „Вук Караџић“.

Пројекат „Дигитални грађанин 2“ у Србији спроводи Фонд Б92 у оквиру програма „Битка за знање“, а уз подршку Института за развој и иновативност младих из Загреба.

Више у видео прилогу:

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци