Биљана Стојковић о одуговлачењу резултата парламентарних избора: Нико на свету нема овакав случај

Биљана Стојковић о одуговлачењу резултата парламентарних избора: Нико на свету нема овакав случај

Парламентарни избори и после више од 45 дана од њиховог одржавања званично нису завршени, јер Републичка изборна комсија још није прогласила коначне резултате због рокова и права на жалбе. Председничка кандидаткња из коалиције „Морамо“ Биљана Стојковић сматра да ово стање одговара председнику Србије Александру Вучићу,  јер тако одлаже доношење одлуке о увођењу санкција Русији, због које би изгубио подршку.

На парламентарним, председничким и изборима у појединим локалним самоуправама, гласало се 3. априла, али коначни резултати парламентарних избора нису познати ни два месеца касније, што одлаже и конституисање Народне скупштине и формирање нове Владе.

Ниједна држава на свету нема овакав случај. Чак и аутократске државе имитирају тај демократски процес, па већ после дан-два имају резултате. Ни са Милошевићем ми нисмо имали овакву ситуацију, да два месеца не знамо резултат. Проблем је што се одлаже формирање Скупштине и Владе, али ми још до тог проблема нисмо ни дошли. То је једна добра илустрација онога у чему живимо – каже Биљана Стојковић из Коалиције „Морамо“

Као одговорног за одуговлачење објављивања коначних резултата, наша саговорница види председника државе Александра Вучића и додаје:

То се све доводи у везу за председника болним питањима, а то је одлука о санкцијама Русији. Он може према страним партнерма и владама да се правда тиме да овде још није формирана нова Влада, да је ова Влада у техничком мандату и да то не може да се донесе. Такође, мислим да је и само формирање Скупштине одложено из истог разлога, јер тек након формирања Скупштине почињу да теку рокови за формирање Владе. Али, и Скупштина може бити питана по питању санкција Русији. Чини ми се да ће Александар Вучић да би поделио одговорност, тражити од Скупштине да се о томе изјасни, иако то није неопходно, то мора бити одлука Владе. 

Коначни резултати парламентарних избора биће познати након поновљених избора у Великом Трновцу, у општини Бујановац. Друго гласање је поништено 28. априла, па ће 1.089 бирача на овом бирачком месту гласати трећи пут на изборима за народне посланике, у петак 27. маја.

Подели на мрежама

Повезани чланци