Насиље према женама у предизборној кампањи – највише агресије на друштвеним мрежама

Насиље према женама у предизборној кампањи – највише агресије на друштвеним мрежама

Насиље према женама у предизборној кампањи било је итекако присутно, изборни дан је био пун тензија, показали су резултати извештаја о насиљу према женама Академије женског лидерства. Ова организација реализовала је иницијативу “За изборе без насиља” у оквиру које је пратила, бележила и по потреби реговала на случајеве насиља према женама укљученим у овогодишњи изборни процес.

Истакнуте политичарке су током изборне кампање на друштвеним мрежама биле изложене сталним претњама и увредама, мизогиним и насилним коментарима најчешће анонимних мушкараца, наводи се у извештају “За изборе без насиља”. То потврђује и прича председничке кандидаткиње испред коалиције „Морамо“ Биљане Стојковић, која види известан напредак у начину на који медији третирају жене у политици, али каже да је ситуација и даље далеко од идеалне.

Било је ту доста непријатних ситуација, не уживо то морам рећи, али у различитим препискама и на друштвеним мрежамаж то се свакако дешавало. У патријархалном друштву се сматра да жена не би требало да се бави нечим другим осим кућом, децом и евентуално својим послом, а све остало је неприхватљиво за ту десничарску, конзервативну, а рекла бих и клерикалну страну која је у Србији врло јака – објашњава   Биљана Стојковић из Коалиције „Морамо“.

У складу са тим, Стојковић сматра да су жене које заступају левичарске идеје много више изложене притисцима од оних десно оријентисаних.

Ви ћете заиста чути од десничара да они немају проблем са женама, али само са женама које се уклапају у њихову слику. Није необично да та жена буде и истакнута у њиховим редовима, али мора да говори оно што јесу патријархалне визије света и уређења друштва. То смо имали на примеру Милице Заветнице која је била најистакнутија у том контексту. Дакле, она ће говорити оно што јесу те конзервативне вредности и ту десничари неће имати неки експлицитни проблем са тим што је жена – каже Стојковић.  

Ова кампања имала највише кандидаткиња до сада – три на председничким изборима, три носитељке парламентарних листи и више од 1.700 кандаткиња за народне посланице. Па ипак, Србија и даље више гласа за мушке кандидате, а на жену као председницу државе ћемо још чекати.

Жене наравно могу бити врло конкретне и оштре уколико знају шта хоће и шта раде. Мораћемо још мало да сачекамо да се ти квалитети жена препознају на тај начин, јер ми ипак живимо у једном патријархалном друштву – закључује кандидаткиња листе за председницу Биљана Стојковић.

У извештају о насиљу према женама Академије женског лидерства наводи се и да је листа „Морамо“ поднела је 16 приговора на регуларност избора у Београду и то у вези са насиљем.

Подели на мрежама

Повезани чланци