Друштво

,

Образовање

BNV đacima u Brodarevu koji pohađaju nastavu na bosanskom uručilo knjige i pribor

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća đacima trećeg razreda Osnovne škole „Svetozar Marković“ iz Brodareva, prvom odeljenju u opštini Prijepolje koje cjelokupnu nastavu pohađa na bosanskom jeziku, uručila je besplatne komplete udžbenika. Đaci prvog razreda besplatne udžbenike su dobili na početku školske godine, a ovoga puta predstavnici i predstavnice Vijeća u saradnji sa Vladom Republike Turske uručili su im rančeve i školski pribor.

Bošnjačko nacionalno vijeće u okviru svog rada na unapređenju uslova za obrazovanje na maternjem jeziku, od početka uvođenja cjelokupne nastave na bosanskom jeziku, kroz različite donacije podržava Osnovnu školu „Svetozar Marković“ u Brodarevu.

Danas sam prisustvovao pravoj svečanosti, gde smo nagradili prvu generaciju đaka koji su počeli sa nastavom na bosanskom jeziku udžbenicima za treći razred i poslednju generaciju, naše prvake, koji od 1. septembra krenuli sa nastavom na bosanskom jeziku. Sada u prvom razredu imamo 15 đaka koji pohađaju cjelokupnu nastavu na maternjem jeziku u matičnoj školi u Brodarevu i jedan učenik u izdvojenom odeljenju. Komplete udžbenika, rančeve i pribor obezbijedilo BNV u saradnji sa Vladom Republike Turske – kaže Fahrudin Mavrić, predsednik Izvršnog odbora BNV.

Nastava na jezicima nacionalnih manjina je odlika demokratskih društvenih uređenja i ovo pravo treba svi pripadnici manjinskih grupa da koriste.

Kao što većinski narod ima nastavu na srpskom jeziku i Bošnjaci imaju sva prava garantovana Ustavom i zakonima da nastavu pohađaju na svom maternjem jeziku. Gdje nema dovoljno djece, oni bosanski mogu da pohađaju u okviru izbornog predmeta Bosanski jezik sa elementima nacionalne kulture – ističe prof. dr Sait Kačapor, potpredsednik BNV.

Prema riječima predstavnika Vijeća, iz godine u godinu se povećava broj đaka koji pohađaju nastavu na bosanskom jeziku.

U proces obrazovanja na bosanskom jeziku trenutno je uključeno 26 osnovnih i 10 srednjih škola, kao i tri predškolske ustanove u Srbiji, sa oko 17.000 đaka i predškolaca.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *