Жене

Бранкица Јанковић: По индексу равноправности Србија се добро котира у Европи

Србија се по питању родне равноправности и укључености жена у политички живот, у односу на остале европске земље, веома добро котира, каже доскорашња повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић али сматра да жене које се налазе на позицијама одлучивања нису довољно радиле на побољшању положаја жена.

Од 190 рангираних земаља по броју посланица у националним парламентима Србија се налази на високом 27. месту, подаци су изнети на састанку Интерпарламентарне уније који је крајем прошле године одржан у Београду. То је, према речима доскорашње поверенице за заштиту равноправности, веома добра позиција али је то, пре свега, резултат квантитативног испуњавања квота.

У скупштини имамо 30 одсто жена, а сада ћемо их имати и 40 одсто. Имамо гувернерку, председницу скупштине, председницу Владе, министарке… дакле имамо велики број жена које партиципирају у политичком животу и тако се стиче утисак да смо ми у горњој половини када су у питању земље Европе. Али сви ти индекси имају своје статистичке замке и не треба то увек узимати као најрелевантније, нити јесте за живот жена. Ми смо увек лоши у том домену здравља, рада…управо оних свакодневних животних ствари што говори о томе да управо жене које се налазе на позицијама одлучивања нису довољно радиле на побољшању положаја жена – каже доскорашња повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

Према речима Бранкице Јанковић по питању родне равноправности и даље предњаче земље Скандинавије.

Неке од њих, попут Шведске, званично воде феминистичку политику. То је нешто што је евидентно показало да та најразвијенија друштва имају највећи степен родне равноправности, што би ваљало применити и код нас, бар оно што се може применити. Са друге стране, треба бити реалан. Не можете ви културни контекст и некакав ваш бекграунд да одједном прилагодите Шведском моделу. То просто није могуће – сматра Бранкица Јанковић.

Поставља се питање да ли је могућ било какав модел угледања Србије на поменуте државе јер би према речима Бранкице Јанковић свако друштво требало да има неке своје особености.

Треба узети све што се чује као добро, све што знамо да је давало резултате у пракси, а очигледно јесмо јер примењујемо квоте. Ми само треба да наставимо у том правцу. Ако не бисмо имали кораке уназад, мислим да бисмо могли да направимо истински оно друштво у коме свако од нас жели да живи. Али још једном кажем, само ако не будемо имали некакве ретроградне кораке који ће смањивати и квантитет и квалитет учешћа жена у доношењу одлука – оптимистична је Бранкица Јанковић.

Иако је Србија прва земља ван Европске уније која је увела индекс родне равноправности, а подаци о укључености жена у политички живот сврставају Србију у једну од најуспешнијих земаља још увек се чека нови Закон о родној равноправности, што је један од кључних корака ка уласку Србије у Европску унију.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *