Бројне организације, појединци и институције осудили сексистичке увреде изречене на рачун новинарке Жаклине Таталовић

Бројне организације, појединци и институције осудили сексистичке увреде изречене на рачун новинарке Жаклине Таталовић

Новинарска удружења, Заштитник грађана, група Новинарке против насиља, телевизија Н1 и бројне организације и појединци осудили су сексистичке увреде које је, на рачун новинарке Жаклине Таталовић, изрекао певач Александар Вуксановић у емисији „Хит твит“ телевизије Пинк.

„Несхватљиво је да један национални канал допусти готово једночасовно простачко и примитивно вређање у свом програму и да не прекине емисију која се у потпуности претворила у обрачун са једном новинарком. Необична неспособност, иначе искусне водитељке емисије ‘Хит Твит’, да заустави такво скандалозно понашање, спремно укључивање другог госта Зорана Ћирјаковића у нападе на Н1, као и упадљиво ћутање трећег госта, лидера СПАС-а Александра Шапића, ствара горак утисак да је цела емисија реализована смишљено, управо са планом и циљем простачког обрачуна са новинарком Н1 Жаклином Таталовић, као и са Н1“, саопштила је телевизија Н1, која је најснажније осудила говор мржње и увреде које је Жаклини Таталовић упутио певач Александар Вуксановић – Аца Лукас.

Група Новинарке против насиља, коју чини преко 30 новинарки из националних и локалних медија у Србији, оцењује као недопустиво понашање фолк певача Аце Лукаса, који је на вулгаран начин изнео низ неупитно сексистичких увреда на рачун новинарке Жаклине Таталовић. Током целе емисије, овај певач, са ранијом историјом насиља према женама, константно се освртао на личност Жаклине Таталовић, вређајући њен изглед и достојанство својим изјавама. Овакви напади, праћени понижавањем новинарки због физичког изгледа, без разматрања њихових професионалних вештина, са злонамерним или омаловажавајућим коментарима у вези са њиховим стилом облачења, представљају пример покушаја дискредитације жена у медијима, нарочито ако извештавају о осетљивим друштвеним и политичким темама, наводи се у саопштењу Групе, која сматра да је овакав речник недопустив, посебно на телевизији са националном фреквенцијом.

Удружење новинара Србије је осудило сексистичке увреде изречене на рачун колегинице Жаклине Таталовић, и још једном позвало учеснике у јавном животу да не вређају новинаре. УНС такође подсећа да свако има право да критикује рад медија и новинара али да се овакво вређање не може оправдати слободом говора. 

Независно удружење новинара Србије је пружило пуну подршку новинарки Жаклини Таталовић. „Нажалост, овакви напади су логична последица вишегодишњег урушавања пристојности и етичности у јавном простору у чему предњаче државни функционери, поједине телевизије са националном фреквенцијом и режимски таблоиди, и реченице Лукаса можемо тумачити и као примитивнију и приземнију верзију погрда и увреда које је председник Српске напредне странке и Републике Србије изнео на рачун новинара и медија у петак увече приликом обиласка градилишта у Земуну“, наводи се у саопштењу НУНС-а, у којем се каже и да је Жаклина Таталовић годинама уназад изложена нападима од државних функционера и таблоидних новинара само зато што отвара теме и поставља питања у јавном интересу.

У протеклих неколико месеци напади на новинаре, посебно новинарке, не јењавају. Увреде и исмејавање новинарки, шта више, све су чешћи и бруталнији и упозоравају на растућу нетрпељивост, као и немогућност успостављања елементарног дијалога у друштву, упозорава заштитник грађана Зоран Пашалић.

У емисији „Хит твит“ ТВ Пинк, певач Аца Лукас је на најпримитивнији начин извређао новинарку ТВ Н1 Жаклину Таталовић, а да није оштро упозорен од водитељке да су његове речи недопустиве и непримерене телевизијском наступу. У покушају да буде духовит и забаван, вулгарно је исмејаo Жаклину Таталовић и тиме на делу демонстрирао показну вежбу вербалног насиља, свестан да за такво понашање неће сносити последице. Ни он, нити ауторка и водитељка емисије „Хит твит“, као и емитер ТВ Пинк. Јер у већ загађеном јавном говору мизогинија се подразумева, толико да све ређе јавно осуђујемо увреде и претње које се упућују женама, констатовао је Пашалић, који апелује на државне органе и институције да на сваком месту и у свакој прилици обезбеђују услове за рад новинара и новинарки на њиховим радним местима. Доследним реаговањем на све појаве насиља и агресивног понашања, државни органи и институције, као и сви учесници у јавном животу допринеће смиривању тензија и напетости у друштву.

Подели на мрежама

Повезани чланци