Бројне препреке на путу безбедности жена у Ивању

Бројне препреке на путу безбедности жена у Ивању

Шта све угрожава безбедност жена у месној заједници Ивање и шта је то што би могло да се учини да би се жене осећале сигурније у својој заједници, била је тема састанка који су чланице Форума жена Пријепоља организовале у просторијама месне заједнице Ивање.

Недостатак расвете на путу Ивање-Раишњево, који је пун рупа и увала, стални нестанци струје због којих страдају кућни уређаји, недостатак дечјег игралишта, угрожавање животне средине експлоатацијом шљунка и бацањем отпада у Лим, нередовно пражњење контејнера – само су неки од многобројних проблема, које су жене препознале као претњу своје и безбедности свих осталих становника једне од највећих месних заједница у општини Пријепоље.

Од како сам се доселила у Ивање маштам о томе да имамо амбуланту – да ли неку мобилну амбуланту или да направимо неки монтажни објекат – свеједно је, само да нам бар три пута недељно долази лекар опште праксе и бар једном месечно неки специјалиста – каже Татјана Драгутиновић из Ивања.

Светлана Дивац истиче да није довољно поправити само главни пут кроз насеље, већ да се мора водити рачуна и о путевима који повезују околна села која гравитирају ка Ивању, попут њеног села Дивци, у коме живи углавном старачко становништво. Она истиче и да је пут до школе у веома лошем стању, што у великој мери угрожава безбедност ђака који туда пролазе, који буквално морају да се склањају у ливаду да би прошао аутомобил.

Татјана додаје да је неопходно обезбедити и јавни превоз, јер је након поскупљења горива поскупео и такси превоз, коме мештани овог села морају да прибегавају, јер у току дана постоје само два или три поласка аутообуса до града, у зависности од тога да ли је време распуста или не, а да баш у подне када је највећа потреба грађана за вожњом на тој линији уместо стандардног саобраћа минибус.

Састанку је поред жена присуствовао и председник Савета месне заједнице Ивање Ненад Пузовић, који је изразио жаљење што је Савет месне заједнице изгубио могућност располагања делом буџетских средстава.

Општи закључак састанка је да би чешће требало организовати окупљања грађана и грађанки  и позивати представнике  локалне власти да заједно разговарају о проблемима и изналазе могућности за њихово решавање.

Састанак је одржан у оквиру пројекта „Унапређење безбедности жена на селу у Златиборском округу“ који Форум жена Пријепоља спроводи уз подршку Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена UN Women и амбасаде Норвешке.

Више у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци