Чека се одобрење треће завршне фазе пројекта реконструкције пута ка манастиру Милешева

Чека се одобрење треће завршне фазе пројекта реконструкције пута ка манастиру Милешева

Приводе се крају радови предвиђени у оквиру прве две фазе реконструкције пута ка манастиру Милешева. Налог за трећу фазу од „Путева Србије“ очекује се убрзо, а до тада завршаваће се габионски зидови на 18 потеза и обалоутврда од камена и бетона.

Радници Путева тренутно су надомак насеља Непек и постављају камену облогу. Рок за завршетак ових радова је септембар ове године, али како ствари сада стоје, биће све завршено много пре.

Раде се завршни радови на габионима, тако да ће прва фаза бити комплетно завршена за неких 10 дана до манастира Милешеве. У оквиру другог налога, до моста Непек завршили смо греде, а камен ћемо завршити ако временски услови послуже до 1. јуна. Ова камена обалоутврда радиће се и од Непека, тренутно се раде позиције насипа. Све иде по плану и биће урађено и пре рока – наглашава Алмир Поровић, шеф градилишта из „Путеви Ужице“.

Трећи налог подразумеваће све преостале радове од Сахат куле до манастира Милешеве, попут пешачке и бициклистичке стазе, али и замене расвете, којој је у неким деловима, попут искривљеног стуба код Болнице, већ одавно зрела за замену.   

Ми се надамо да ћемо до завршетка ових радова добити нови налог и онда ћемо кренути са комплет новом расветом, која ће негде ићи са леве, а негде са десне стране. Идејно решење постоји, чекамо још само пројекат – каже Поровић.

Шта је са водотоком реке Милешевке који је у неким деловима корита измењен, управо због реконструкције пута? Из „Путева Србије“ поручују да је све под контролом.

Што се тиче речног корита, ми нисмо ништа угрожавали. Растиње је направило велике препреке, приметили смо да је река поред Томовине скроз била променила ток и пришла самој саобраћајници, а самим тим и поткопала је неке обалоутврде. Ми смо уствари на неким местима само вратили реку где је и раније била. Ми смо јој рашчистили корито од растиња и сада када је надолазила, ми смо пратили и нигде се није излила.    

Реконструкција саобраћајнице од Сахат куле до манастира Милешеве, која је започела 2022. године, планирана је у дужини од 5,6 километара. Укупно процењена вредност реконструкције овог државног пута  је око 800 милиона динара. За санацију клизишта које се крајем марта појавило приликом извођења радова код Бабине станице, још увек се чека пројекат.

Подели на мрежама

Повезани чланци