Друштво

Цензус за улазак у скупштину, уместо досадашњих пет, смањен на три одсто

Посланици Скупштине Србије усвојили су измене Закона о избору народних посланика и Закона о локалним изборима којима се смањује цензус за улазак у скупштину и прописује да на листама буде бар 40 одсто жена. Такође, уводе се и конкретнија правила за учешће странака националних мањина на изборима.

Изменама које је предложила Српска напредна странка цензус за улазак у парламент  на предстојећим  изборима који ће се одржату 26. априла,  биће уместо досадашњих пет, три одсто. Током расправе посланици су истакли да ће смањење цензуса допринети већој репрезентативности састава парламента. Међутим, са тим се не слажу у Центру за истраживање,  транспарентност и одговорност.

Став ЦРТЕ је да је ово јако лош тренутак за овакву промену и да до ње није требало да дође јер ово задире у суштину организовања и спровођења избора. Ово је једна ад хок промена која руинира поверење у изборе који долазе и усудио бих се да кажем, подрива све оно што је до сада достигнуто. Поставља се онда питање да ли је то урађено у једном врло краткорочном и прорачунатом политичком интересу , увек наравно владајуће странке, зато што онај који мења увек има предност, поготово ако је таква промена само месец дана пред изборе – каже заменик програмског директора ЦРТЕ Павле Димитријевић.

Против смањења цензуса је и лидер Српског патриотског савеза  Александар Шапић који је раније најавио да неће бојкотовати предстојеће изборе.

Ја не бих гласао за ово да сам у парламенту иако је, релно речено, лакше доћи до три него до пет, а било би лицемерно рећи да мени то не одговара. Али, не можете се у политици постављати према томе шта вама тог дана одговара, већ се треба постављати према томе шта је добро за друштво и шта је добро за народ који представљамо – каже председник Српског патриотског савеза Александар Шапић.

Посланици су усвојили и предлог о измени Закона о локалним изборима које је предложила посланица Демократске странке Гордана Чомић, а којима се предлаже да на изборним листама буде најмање 40 одсто жена. Такође, прихваћен је и амандман посланице Српске напредне странке Марије Обрадовић на измене закона које је поднела посланица Чомић, а којим се прецизира да на листама међу сваких пет кандидата морају да буду две жене.

Одбор је усвојио и амандман председника Странке правде и помирења Муамера Зукорлић којим се дефинише да РИK може, а не мора да тражи потврду односно мишљење националног савета да ли је нека странка – странка националне мањине.

Такође је усвојен амандман посланика Савеза војвођанских Мађара који каже да политичке странке и коалиције националних мањина могу да учествују у расподели мандата и кад су добиле мање од три одсто гласова, при чему се приликом расподеле мандата, применом система највећег количника, резултати изборних листа странака мањина увећавају за 35 одсто.

Подели на мрежама
Новинар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *