Друштво

,

Екологија

Да ли ће и када насеље Залуг добити обалоутврду?

Израда идејног пројекта за изградњу обалоутврде леве обале Лима дуж насеља Залуг, био је разлог посете техничког директора Јавног водопривредног предузећа „Србија воде“ Дарка Јањића са сарадницима општини Пријепоље. Том приликом обишли су депонију Стањевине, где се разговарало и о изради обалутврдеи на делу десне обале Лима, дуж целе депоније.

Изградња обалоутврде би обухватила корићење леве обале Лима, од Железничке станице до краја насеља Залуг, у дужини од око 3 километра. Данашња посета представника Јавног водопривредног предузећа „Србија воде“, који раде на изради идејног пројекта, била је прилика да се са челним људима општине Пријепоље разговара о важности ове инвестиције за грађане насеља, где се Лим излива приликом сваког већег надоласка, али и о могућим проблемима и динамици радова.

То ће бити озбиљна обалоутврда, која ће штитити цело насеље Залуг и која ће, на неки начин, дати нови изглед тог насеља, дати могућност даље изградње, привредних активности, пољопривреде – каже заменик председника општине Пријепоље Есад Хоџић.

У разговору са пројектантима представници општине Пријепоље покушали су да издејствују и изградњу обалоутврде на десној страни Лима, дуж целе депоније Стањевине, како би се заштитила депонија од Лима, али и Лим од депоније.

Ми смо тврдили да ће се заустављањем одвожења комуналног отпада на депонију Стањевине зауставити и обрушавање тог плутајућег отпада, што се показало као тачно. Али неке стогодишње воде или могућност великих вода могу угрозити депонију Стањевине. Самим тим би угрозила, не само Потпећко језеро, већ и цео Лимско – дрински слив – истиче Хоџић.

Изградња обалоутврде радила би се паралелно са највљеном рекултивацијом депоније Стањевине.

Ми смо послали документацију, пројекат и предлог прве фазе рекултивације депоније Стањевине. Речено је да ће у наредних десетак дана бити припремљена документација за расписивање јавне набавке. Уз сагласност Министарства ми ћемо добити тај текст јавне набавке. Прва фаза је у вредности од неких 34 милиона динара. Подразумева и визуелну и техничку заштиту депоније. Када кажем визуелна, то подразумева заштиту од магистрале, док ће техничка штити од запаљивања и од могућих гасова – каже Есад Хоџић.

Према информацијама које смо добили од заменика председника општине Есада Хоџића, изградња обалоутврде највероватније ће се изводити у оквиру поступка хитних санационих радова, а као оквирни датум почетка радова помиње се почетак пролећа.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *