Да ли ће и ове године одлука о моделу наставе бити донета непосредно пред полазак у школу?

Да ли ће и ове године одлука о моделу наставе бити донета непосредно пред полазак у школу?

Како ће изгледати настава и основним и средњим школама од 1. септембра питање је које мучи наставнике,  родитеље и ђаке. Говори се о три могућа сценарија и сви се надају да се неће наћи у истој ситуацији као прошле године, да Министарство одлуку донесе пред сами полазак у школу. О бројним изазовима који прате онлајн наставу и односу Министарства просвете према захтевима струке за Телевизију Форум говорила је Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника Србије.

Настава у школским клупама је оно што сви прижељкују, од ђака, до родитеља и наставника, али с обзиром да епидемиолози прогнозирају нови талас корона вируса, сви се прибојавају да ће и ове године бити заступљена онлајн настава. Њен квалитет, а посебно на овај начин стечено знање, већина доводи у питање.

Не постоје релевантна истраживања како се комбиновани и онлајн модел наставе одразио на знање основаца и средњошколаца у Србији. То онемогућава увођење промена и исправљање грешака.

Унија синдиката просветних радника је 16. јуна организовала протест испред Владе, а 31. августа планира још један, због тога што нико из Министарства просвете није желео да их прими и поразговара о њиховим предлозима за организацију наставе.

Јанковић истиче да би требало да буде јавно доступна информација колико је просветних радника вакцинисано, али и да њихова принудна вакцинација није решење.

Нагласила је да је важно да надлежни и јавност знају да сви ђаци немају подједнаке услове за учење на даљину, као ни наставници компетенције. Поред образовне, школа има и социјалну улогу, која потпуно изостаје приликом онлајн наставе, коју деца проводе у својим домовима пред екраном, па се поставља питање и њеног ефекта на физичко и психичко здравље деце.

Више у видео прилогу:

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци