Да ли је небо над Пријепољем заштићено од града?

Током летње сезоне, како би заштитили објекте, имовину и усеве на територији наше општине, са Републичким хидрометеоролошким заводом уговор је потписало 20 стрелаца који су ангажовани у 10 противградних станица.

Иако у Пријепољу има 14 станица, 4 нису активне. Станице у Правошеви и Каменој Гори не раде због нерешених имовинско-правних односа, док у Каћеву и Хисарџику није било заинтересованих за ангажман због малих новчаних накнада. Како су месечне накнаде веома ниске, око 4 000 динара, тешко је наћи заинтересоване људе за овај посао. Овлашћења општине су веома мала у овом случају, па покушаји да се претходно општинско веће ангажује и пронађе начин да реши овај проблем нису уродили плодом.

Проблем је и набавка противградних ракета. Ифет Хамзић из општинске Службе за пољопривреду  нам је рекао и да је претходних година општинским буџетом планирано по милион динара за набавку противградних ракета, али да тај посао није приведен крају и средства су расподељена на решавање других проблема у пољопривреди. Како нам је Хамзић објаснио, противградне станице би требало да имају по 12 ракета, али пријепољске функционишу са по 6 и успевају међусобном разменом да преброде летњу сезону.

Да ли ће бити промена у функционисању противградне заштите над пријепољским небом, питали смо и новоизабраног председника општине Драгољуба Зиндовића. Рекао нам је да ће у наредном периоду и то бити једна од тема о којој ће се расправљати на Већу.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци