Да ли просечна зарада у Пријепољу подмирује просечну потрошачку корпу? (АНКЕТА)

Да ли просечна зарада у Пријепољу подмирује просечну потрошачку корпу? (АНКЕТА)

Са просечном зарадом исплаћеном у септембру, у износу од 41.219 динара, Пријепоље заостаје за републичким просеком за 23,2 одсто, јер је просек у Србији био 53.698 динара. У Златиборском округу септембарски просек је 45.740 динара, па пријепољски заостаје за 9,8 одсто, што га сврстава на претпоследње место у округу. Иако међу најнижим, чак и овај пријепољски просек је нереалан према мишљењу грађана и грађанки Пријепоља.

Просечна потрошачка корпа за август 2019.године, која би требало да буде довољна за преживљавање трочланог домаћинства у току једног месеца, износила је 71.481 динар и у односу на исти период претходне године већа је за 0,5 одсто. То значи да је за просечну потрошачку корпу у Пријепољу неопходно издвојити више од једне и по просечне пријепољске зараде, која подразумева и плаћање рачуна и куповину намирница, трошкове лечења, превоза, културе.

Остаје недоумица  колико је просечна потрошачка корпа показатељ наших потреба и стварне потрошње ако само за храну и безалкохолна пића месечно издвајамо највише расположивог новца, скоро 40 одсто. Најављено повећање плата у јавном сектору и пензија, чини се, неће много променити ситуацију с обзиром да нас већ од 1. јанура очекује поскупљење струје и таксе за ТВ претплату.

Анкету погледајте у видео прилогу:

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *