Дан Д за власт у Пријепољу – имају ли председник Бабић и Општинско веће подршку у Скупштини општине?

Дан Д за власт у Пријепољу – имају ли председник Бабић и Општинско веће подршку у Скупштини општине?

Како ће у будућности функционисати владајућа коалиција у Пријепољу знаће се након 14. седнице Скупштине општине Пријепоље на чијем дневном реду су, између осталих, и тачке о кадровским решењима у Туристичкој организацији Пријепоље и Библиотеци „Вук Караџић“. Предлози Општинског већа су да Сабира Хоџић и Илда Чоловић, кадрови Странке правде и помирења, не буду више на челу ових установа, а за нове вршитељке дужности директорки предложене су Марија Свичевић и Драгана Вараклић.

Иако ће се на дневном реду наћи доста предлога, битних за функционисање локалне самоуправе, највише пажње јавности привлаче 14. и 15. тачка дневног реда – разматрање предлога Општинског већа о разрешењу и престанку дужности вршитељкама дужности директорки Библиотеке „Вук Караџић“ и Туристичке организације Пријепоље Сабире Хоџић и Илде Чоловић, и предлози о именовању на ове функције Марије Свичевић и Драгане Вараклић.

Исход гласања о овим предлозима показаће да ли председник Општине Пријепоље Владимир Бабић и Општинско веће имају подршку у Скупштини општине, у којој је до сада владајућу већину чинило чак 39 од 41 одборника.

Са функција се склањају кадрови Странке правде и помирења, а своје неслагање са одлукама Општинског већа, донетим 11. априла, показао је члан већа Мерсид Мекић из СПП-а, који је гласао против. Уздржан је био Славенко Грбовић, који представља Социјалистичку партију Србије, а одлуке су усвојене гласовима осталих чланова.

Према информацијама Телевизије Форум неупитна је подршка Бабићу и Општинском већу одборничке групе „Заједно за Пријепоље – Расим Љајић“, која располаже са 11 мандата, па је са коалицијом окупљеном око Српске напредне странке, која има укупно 16 мандата, лако донети одлуку. Међутим, сазнајемо да се на Бабића и одборнике СНС-а врше притисци из врха странке, да не дође до кадровских промена у Библиотеци и Туристичкој организацији, и да је још увек неизвесно како ће се приликом гласања определити. С обзиром да је Бабић био изричит да неће трпети самовољу и да ће се испитати конкурси за запошљавање у овим установама, након чега су предложена нова кадровска решења, ако остане без подршке своје одборничке групе доводи се у питање и његов останак на месту председника.

Све додатно компликује стање у Странци правде и помирења, на чије чело је, након смрти Муамера Зукорлића, дошао Усаме Зукорлић. Питање је какав је статус руководства у Пријепољу и Самира Тандира, с обзиром да је посланик у бившем сазиву Народне скупштине Тандир остао без места на изборној листи „Муфтијин аманет“, која ће у новом сазиву републичког парламента имати три представника.

Сазнајемо да смене директорки не значе и да се жели прекомпоновање локалне власти, односно да је Странка правде и помирења и даље пожељан партнер, али већи део владајуће коалиције не жели садашња кадровска решења СПП-а. Како ће изгледати судар жеља, могућности и притисака видеће се на самом крају заседања 14. седнице, када су предвиђене ове тачке.

Одборници и одборнице ће разматрати и предлоге одлука о промени Статута општине, због новог општинског сајта, о измени и допуни Плана генералне регулације, што ће омогућити уређење простора и изградњу нових пословних објеката уз магистрални пут, као и предлог о утврђивању нових цена у Предшколској установи „Миша Цвијовић“. На дневном реду су и финансијски планови и програми рада библиотеке и туристичке организације, као и разматрање извештаја о степену усклађености планираних и реализованих активности из програма пословања Јавног комуналног предузећа „Лим“ и Регионалне санитарне депоније „Бањица“ за прошлу годину.

Подели на мрежама

Повезани чланци