Давор Марко : Медијске слободе и професионализам у Србији на врло ниском нивоу

Давор Марко : Медијске слободе и професионализам у Србији на врло ниском нивоу

Kао главне препреке медијским слободама у Србији у извештајима се наводе снажан утицај државе на медије, нетранспарентност власништва и низак ниво медијског плурализма.

Ако говоримо о тренутној медијској ситуацији, сва релевантна истраживања, IREX Индекс медијске одрживости, Репортера без граница, врло честе иступе и изјаве представника ОЕБС-а, па и истраживања Freedom House… показују да је генерално медијска сцена у Србији на врло ниском нивоу кад је у питању развој и то погађа све секторе медијског функционисања укључујући медијске слободе, медијски професионалзам, где имамо врло изражен тренд таблоидизације. Имамо и проблем са институцијама које би на неки начин требало да подрже медије у њиховом настојању да буду професионални. У последње две године, буквално су обезглављене две важне институције, институција Омбудсмана и Повереника које су биле важне за тај медијски сектор. Имамо процес израде медијске стратегије који је у неком статусу кво, текст је завршен ове године, али још увек нема назнака када ће текст био усвојен, у каквој форми, садржају и приоритетима, истиче вођа тима за медијску подршку IREX-a у Србији, Давор Марко.  

Марко истиче да је медијско тржиште сфера којој је потребно највише подршке за унапређење.  Традиционални модели финансирања, који се углавном заснивају на пројектном финансирању су превазиђени и обесмишљени, што се у највећој мери одражава на локалне медије.

Од нечега што је требало да буде транспарентно и што је требало да подржи садржај од јавног интереса претворило се у механизам за преживљавање одређених медија или што је још много раширеније у Србији, механизам додатног притиска на медије и извор финасирања медија који нису професионални и промотивно извештавају о одређеним локалним политичким опцијама, сматра Давор Марко.   

Управо зато је важно да медији у Србији препознају и пређу на алтернативне и иновативне моделе финасирања који ће унапредити одрживост, на чему IREX ради од повратка у Србију.

Подели на мрежама

Повезани чланци