Кроз донације до одрживости медија

Кроз донације до одрживости медија

Како медији у Србији, поготово локални, кроз модел прикупљања донација и подршке заједнице могу допринети сопственој одрживости и независности, била је тема радионице коју су представници Фондације Каталист одржали тиму ТВ Форум. Креирање и унапређење одрживог система медија задатак је Међународне организације IREX од повратка у Србију.

Циљ овог пројекта није као што је било раније да даје грантове којима би привремено помогли медије за производњу медијских садржаја или покривање неких оперативних трошкова, већ да медије припреми на неке алтернативне моделе финансирања и приходовање од стране њихове заједнице. С обзиром да су неки наши налази показали да су традиционални модели финансирања доживели фијаско и заправо су, кад говоримо о јавном, па и комерцијалном финасирању, погубни за медијски професионализам – истакао је вођа тима за медијску одрживост IREX-а Давор Марко.

Колико је увођење, за медије још увек новог, модела прикупљања средстава путем донација заначајно, имајући у виду стање у ком се медији у Србији тренутно налазе?

Када пгледамо IREX-ов Индекс одрживости медија, видимо да је стрмоглаво пао кад је у питању Србија, а онда када погледамо колико грађани и компаније донирају, односно какво је стање филантропије, онда видимо да се то развија и то је прилика коју медији могу и треба да искористе, користећи наравно и интернет и дигиталне технологије, како би изградили и радили са заједницом. Не треба довека гледати у државу, стране донаторе, постоји овај потенцијал који може да се искористи, заиста помаже медијима у њиховој одрживости – објашњава менаџер за комуникације Фондације Каталист Милош Јанковић.

Стварање и изградња поверења између заједнице и медија су кључни фактор за било који вид подршке и одрживост медија на дуже стазе, тврде у Фондацији Каталист.

Поред медија који морају да препознају зашто је важно да имају подршку заједнице, мислим да и заједница мора да схвати зашто је важно да има медије, посебно локалне медије као што је ТВ Форум, који из године у годину одржавају стандарде и говоре о темама важним за њихов свакодневни живот. Суштина је да само подршком из локала можемо да причамо о одрживости и ја бих позвала све грађане Пријепоља да вас подрже, можда они сада не схватају, али на дуже стазе је веома важно да имају медије који их правовремено,објективно и транспарентно извештавају – каже координаторка кампања за групно финансирање Фондације Каталист Сања Лазић.

Поред ТВ Форум, кроз програм стручне подршке за унапређење пословних модела и одрживости, проћи ће и јавно гласило „Пешчаник“, портал „Из Главе“ из Крагујевца, ЦИНС,КРИК и радио О21 из Новог Сада.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *