Девет деценија новина у Пријепољу на 100 страна

Девет деценија новина у Пријепољу на 100 страна

Информативно предузеће „Полимље“ је 90 година новина у Пријепољу обележило издавањем алманаха, који је представљен у Библиотеци „Вук Караџић“. Учесници скупа, међу којима су били садашњи и бившу чланови и чланице редакције „Полимља“, могли су да учествују у својеврсном разговору о новинарству кроз деценије и да пренесу своје утиске, сећања и честитке поводом вредног јубилеја.

Публици је, поводом 90 година новина у Пријепољу, представљен својеврсан споменаром о новинама, новинарима, људима и догађајима кроз време. На 100 страна је направљен сажетак насловница и страна новина – од Санџака из 1932. године, преко „Рашке“, „Новог Санџака“, „Гласа Полимља“, до последњих бројева „Полимља“. Било је потребно прелистати преко 30.000 страна како би се одабрали детаљи који су на најбољи начин илустровали људе и догађаје из година које представљају, каже новинарка Индира Хаџагић, део трочлане редакције пријепољског листа, која је реализовала пројекат.

Присутни су разменили сећања и мишљења а једногласни су били у оцени да Пријепоље не би било то што јесте да није било, пре свега „Полимља“, чији су сви савременици. Оно је одолело свим изазовима и опстало до данас пре свега захваљујући свим људима који су у њему радили минулих, још мало па седам деценија. Редакцију су до скора чиниле тек три новинарке а прошле године „Полимље“ је добило новог власника, Пријепољца Његоша Шљукића, који је на место директорка и главног и одговорног уредника довео Прибојца Горана Рековића. Он најављује очување свега онога што је до сада постигнуто и о чему се говорило на промоцији алманаха.

Пројекат обележавање јубилеја пријепољских новина и штампања алманаха подржало је Министарство културе и информисања Републике Србије а промоција је завршена како је и почела – стиховима Шобићеве песме „Старе новине“.

Како је протекла промоција погледајте у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци