Друштво

Директор НСЗ Зоран Мартиновић у посети Пријепољу – Наставак добре и успешне сарадње

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић посетио је данас општину Пријепоље. У разговору са општинским руковдством разматрани су планови и идеје које нуди локална самоуправа у циљу отварања нових радних места. Након тога обишао је Филијалу Националне службе и Центар за социјални рад, који користи део њиховог простора.

Један од редовних обилазака Филијала широм Србије директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић искористио је да са челницима општине Пријепоље разговара о ефектима досадашње сарадње. Ово је изузетно важно, ако се има у виду да је у припреми нови трогодишњи Локални акциони план запошљавања и да се доноси нова Национална стратегија за период од 2021. до 2026. године.

Општина је као и до сада издвојила одређена средства, а Национална служба је посебно издашнија према општинама које имају карактер неразвијених, тако да издвајамо још најмање толико средстава, а протекле године било је и више, чак 60 одсто у односу на локалну самоуправу – каже директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић.

Заменик председника општине Пријепоље Есад Хоџић истакао је да је општина Приојепоље ове године издвојила 10 милиона динара и да је у току израда Локалног акционог плана који ће бити усаглашен са Националним.

Општини Пријепоље је неопходно запошљавање једног већег броја људи, различитих образовних профила, у циљу решавања бројних нагомиланих проблема у комуналној хигијени и решавању еколошких проблема, али и запошљавање већег броја људи у општинској управи – каже Хоџић.

Према Хоџићевим речима општина је већ са два пројекта аплицирала код Турске развојне агенције ТИКА.

Први је пројекат преквалификације теже запошљивих категорија, пре свега жена, које имају више од 40 година јер смо у дефициту са конфекционерским радницима, док је други пројекат из области металске индустрије, односно преквалификација за вариоце – истиче Хоџић.

Једна од тема разговора са општинским руководством била је и могућност проширења просторних капацитета Центра за социјални рад, који већ годинма користи део простора Националне службе за запошљавање.

Ми смо ослободили Центар плаћања закупнине што је знак доброг партнерства и са општином и са Центром за социјални рад и разумевање њихове улоге коју имају у пружању услуга грађанима, тако да смо разговарали и о могућности уступања још једног дела простора – каже Зоран Мартиновић.

Члан Општинског већа задужен за социјална питања Зоран Петрић каже да општина нема могућност да реши овај проблем.

Пробаћемо да са директором данас, кроз захтев Управном одбору, да нам изађе у сусрет и уступи нам неку од ових просторија. Убудуће ћемо се озбиљније бавити овим питањем, да видимо да ли да се ради нова зграда и на који начин – каже Петрић.

Мартиновић се током посете упознао са ситуацијом на тржишту рада у општини и осталим аспектима пословања Филијале у Пријепољу, чијим радом је, према његовим речима, изузетно задовољан.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *