Проблем одлагања отпада у Хисарџику претња за очување животне средине

Проблем одлагања отпада у Хисарџику претња за очување животне средине

Село Хисарџик обилује природним лепотама и аутохтоним врстама воћа. У његовим шумама и потоцима, међутим, све чешће се могу видети дивље депоније.

Ово смеће најмање бацају мјештани Хисарџика. Вјерујте ми да сам ја налажио близу моје куће горе поред изворишта пуну кесу смећа и фискални исечак – где је шта купљено, у којој радњи и у које вријеме. Значи то људи из града кад наиђу овуда из аута баце или одозго не знам ко све не пролази. Најмање наши мштани Хисарџика, јер ми водимо рачуна о томе пошто ту живимо и свима нам то треба – истиче Хисарџичанин Лутво Малагић.

У Хисарџику не постоји организовано одношење смећа, па се становници овог села самостално сналазе.

Ми нигде немамо контејнер. Лично ја имам све код своје куће џакове. Кад их напуним носим их у први контејнер у Лукама и бацим. Апеловао бих још једном на све ове грађане, не само Хисарџика, већ и све оне који овим путем пролазе у околна села или долазе у лов у Милошев До, Аљиновиће, Каћево, Свичевиће – понесите те кесе са смећем са собом! У граду има доста контејнера! Овде сада на сваком кораку има смећа – каже Лутво.

Још већи проблем је водоснабдевање.

Хисарџик је са водом врло слаб! Пре десетак година смо добили пројекат и већ смо почели да постављамо цијеви. Нашли смо извор испод Јадовника и већ поставили цијеви у дужини од три километра. Међутим ту се стало. Цијело насеље је принуђено да купује воду или из Пријепоља довози у цистернама и руче у своје мале резервоаре. За заљевање малина, јабука и појење стоке морамо да ископавамо овакве базене у које скупљамо кишницу и тако се боримо – каже председник Савета месне заједнице Хисарџик Смајил Фазлић.

Иако су буџетом планирана средства за изградњу, водовод у Хисарџику није приоритет локалне власти, кажу мештани.

Прошле године су нам буџетом била одобрена четири милиона динара за изградњу водовода у селу Хисарџик, а и ове године су одвојена четири милиона. Међутим, ништа се не ради. Шта је у питању, ја не знам! Како истекла дозвола за рад, не знам ни ја шта. И ако је истина, све би то могло да се регулише, али ја сматрам да је то лијенштина надлежних – истиче Смајил. 

Хисарџик је једно од ретких села у коме још увек има младих и деце, али нерешени инфраструктурни и комунални проблеми разлог су због чега многи од њих размишљају о одсељавању у град или приградска насеља.

Подели на мрежама

Повезани чланци