Добар ранац кичму чува – подсећају лекари пред полазак у школу

Добар ранац кичму чува – подсећају лекари пред полазак у школу

До поласка у школу остало је још само неколико дана, тако да и они родитељи који су куповину одлагали, у најскорије време својој деци морају обезбедити књиге, свеске и школски прибор. На списку за куповину, посебно за опремање ђака-првака, најчешће се налази и школска торба, од које у великој мери зависи правилно држање и развој ђака.

rancevi devojcice

Према резултатима систематских прегледа, преко 30% ученика и ученица у Пријепољу има лоше држање тела, што је главни предуслов за настанак деформитета кичменог стуба.

ledja

Да би се овакви деформитети предупредили, поред физичке активности детета, од изузетног је значаја и добар избор школске торбе.

„Неопходно је да ранац буде са каишима на оба рамена, како би сва тежина ранца била равномерно распоређена и ранац се никако не сме носити на само једном рамену“, упозорава др Дијана Бујаковић, специјалисткиња физијатрије и физикалне медицине. Она додаје да се мора водити рачуна и о распоређивању ствари унутар ранца. „До трупа прво треба редати лаганије ствари, као сто су свеске меких корица, а помоћне ствари попут флашица треба стављати у додатне коморе са страна ранца“, каже докторка Бујаковић и истиче да при куповини треба гледати да део ранца до трупа буде чвршћи и прилагођен леђима детета.

др Дијана Бујаковић, специјалисткиња физијатрије и физикалне медицине
др Дијана Бујаковић, специјалисткиња физијатрије и физикалне медицине

Веома је важно да школске торбе не буду превише тешке, односно да својом тежином не прелазе 10, до максимално 15 одсто телесне тежине детета.

„Треба увек бирати прибор од лакшег материјала и свеске са меким повезом, а било би корисно и да учитељи и наставници деци кажу час унапред шта ће им бити потребно од литературе, како не би стално носили све књиге за тај предмет,“ саветује докторка Бујаковић.

„При стављању ранца на дечија рамена треба обратити пажњу на то да траке буду симетричне у односу на врат детета, да не падају са рамена и не притискају горњи део трупа, да не додирују врат. Горња ивица ранца треба да је у висини рамена, а доња да не прелази ниво струка. Торба не сме бити ни преширока, већ у ширини трупа“, презизира докторка.

patike

Докторка Бујаковић напомиње и да систематски прегледи показују да око 25% деце има спуштен свод стопала, па би, осим на боју и привлачан дизајн, требало обратити пажњу и на квалитет дечијих патика и ципела. Посебно је важно да се редовно прати раст ноге детета, како обућа не би била тесна, али и то да буде од природних материјала, анатомски обликована и да пружа чврсту потпору скочним зглобовима.

 

Подели на мрежама

Повезани чланци